Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εξελίχθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο ως γερουσιαστής που έγινε σημείο αναφοράς για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο κι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την Τουρκία.

Ο ίδιος είχε ηγετικό ρόλο για όλα τα ζητήματα από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μέχρι την πρόσφατη επιθετική πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στα βόρεια της Συρίας.

Έτσι, όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άντρα για τον οποίο νόμιζε ότι ήταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τον Αύγουστο, δεν το θεώρησε ως κάτι ασυνήθιστο.

«Ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε κύριε υπουργέ», είπε ο Γκρέιαμ. «Θέλω να το κάνω αυτό μία [κατάσταση] αμοιβαίου κέρδους, αν μπορούμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο στο τηλεφώνημα αυτό, δεν ήταν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Αντί του Τούρκου ΥΠΑΜ, ήταν οι Ρώσοι φαρσέρ Αλεξέι Στολγιάροφ και Βλαντιμίρ Κουζνέτσοφ, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίο εμφανίζονται με τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα «Λέξους και Βόβαν».

Οι δύο κωμικοί που έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί τα τελευταία χρόνια από τα τηλεφωνήματα που κάνουν σε ανυποψίαστους πολιτικούς της Δύσης.

Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ.

Οι δύο κωμικοί έχουν κινήσει τις υποψίες ότι τα τηλεφωνήματά τους γίνονται μέσω βοήθειας που προσφέρει το Κρεμλίνο σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Ένας εκπρόσωπος του Σιφ είχε δηλώσει -την περίοδο εκείνη- ότι η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων «είχε ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας και επιβολής του νόμου για την συζήτηση αυτή».

Από την πλευρά του, ο Κέβιν Μπίσοπ εκπρόσωπος του Γκρέιαμ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του τηλεφωνήματος στο POLITICO.

«Έχουμε επιτυχώς σταματήσει αρκετές προσπάθειες [επίδοξων] φαρσέρ σε βάρος του Γερουσιαστή Γκρέιαμ και του γραφείου του, ενώ η συγκεκριμένη [προσπάθεια] έγινε μέσω κενών που υπάρχουν [στο σύστημα ελέγχου]», τόνισε ο ίδιος. «Τον κατέγραψαν», παραδέχτηκε ο ίδιος εκπρόσωπος για τον αναφερόμενο γερουσιαστή.

Η ουσία της συζήτησης που είχε ο Γκρέιαμ με τον Στολιάροφ που υποδύονταν τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι σχετική με την κινητοποίηση του Γκρέιαμ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ως τιμωρία κατά της επιθετικής ενέργειας της σε βάρος των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας.

Ο Γκρέιαμ χαρακτήρισε τους Κούρδους ως «απειλή» για την Τουρκία στο τηλεφώνημα αυτό, ερχόμενος εμφανώς σε αντίθεση με τα όσα έχει ισχυριστεί δημοσίως κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ο γερουσιαστής έκανε επίσης, αναφορά στο προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου Τραμπ για την υπόθεση της «τουρκικής τράπεζας» στο ίδιο τηλεφώνημα, που φαίνεται να σχετίζεται με την δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ και την εμπλοκή του Τούρκου-Ιρανού εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και πελάτη του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι.

Το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη, ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον (τότε) υπουργό Εξωτερικών Ρεη Τίλερσον (2017) να ασκήσει επιρροή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να εκπέσει η υπόθεση Ζαράμπ.

Η συζήτηση που είχαν οι Ρώσοι φαρσέρ με τον Γκρέιαμ που είναι άμεσος πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ και το αυτί του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, εγείρει επίσης, προφανή ερωτηματικά για ενδεχόμενα αλλά ουσιαστικά κενά ασφάλειας.

Η υπόθεση αυτή, ενώ δεν είχε κάποιες συνέπειες για τους φαρσέρ, αποτελεί ένα ουσιαστικό παράδειγμα για την ευκολία με την οποία κακόβουλοι παράγοντες, μπορούν να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες από πολιτικούς.

Ο Στολιάροφ έδωσε στο POLITICΟ ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γκρέιαμ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.