Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Γιούλια Γιούζικ συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα όχι για κατασκοπεία αλλά για προβλήματα που σχετίζονται με την βίζα της, μεταδίδει το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA), επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού κυβερνητικού εκπροσώπου Αλί Ραμπίι, όπως και το πρακτορείο TASS.

«Το ζήτημα αυτό δεν σχετίζεται με κατασκοπευτική δραστηριότητα» δήλωσε ο Ράμπιι και προσέθεσε ότι «απ’ ό,τι γνωρίζω, οι λόγοι της σύλληψής της σχετίζονται με το ζήτημα απόκτησης βίζας».

Η Γιούλια Γιούζικ συνελήφθη στις 2 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο της Τεχεράνης στο οποίο διέμενε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Ιρανό πρεσβευτή στην Μόσχα Μεχντί Σαναΐ, για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με την σύλληψή της. Ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η συλληφθείσα στην Τεχεράνη Ρωσίδα Γιούλια Γιούζικ σύντομα θα αφεθεί ελεύθερη.

Η Γιούλια Γιούζικ έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στα έντυπα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» και «Ρούσκι Newsweek». Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Οι νύφες του Αλλάχ», το οποίο την έκανε παγκοσμίως γνωστή και μεταφράσθηκε και κυκλοφόρησε σε εννέα χώρες. Στο βιβλίο της αναφέρεται στις γυναίκες τρομοκράτισσες στην Ρωσία, και περιγράφει λεπτομερώς το πώς νεαρές γυναίκες του Καυκάσου μετατρέπονται σε «ζωντανές βόμβες», εξετάζοντας τα βαθύτερα αίτια μιας τέτοιας μεταμόρφωσης όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αργότερα η Γιούζικ εξέδωσε ένα ακόμη βιβλίο με τίτλο « το Λεξικό του Μπεσλάν», το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με πρώην ομήρους τρομοκρατών κατά την διάρκεια της κατάληψης σχολείου στο Μπεσλάν την 1η Σεπτεμβρίου του 2004. Το βιβλίο της προλογίζει η βραβευθείσα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς.