Την απώλεια 1,6 εκατ. θέσεων εργασίας από το 2008 μέχρι σήμερα καταγράφει με νέα έρευνά της η ιταλική εμπορική ένωση Confesercenti.

«Από το 2008 μέχρι σήμερα τα έσοδα των ιταλικών οικογενειών συρρικνώθηκαν κατά 98 δισεκατομμύρια ευρώ», προσθέτει εξάλλου η ιταλική εμπορική ένωση. Σε ότι αφορά την φετινή χρονιά, υπολογίζεται ότι κάθε οικογένεια θα χάσει άλλες 4.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το ΑΕΠ της χώρας από το 2008 μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται ότι θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 126 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάθε ημέρα, τονίζει η Confesercenti, κατεβάζουν οριστικά ρολά 134 εμπορικές επιχειρήσεις κατά μέσον όρο. Στον αριθμό αυτό, όπως τον αναλύει, συγκαταλέγονται 42 καταστήματα με είδη ρουχισμού και 43 εστιατόρια.

Οι ιταλοί έμποροι ζητούν με έμφαση από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα να καταργήσει τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για τους χώρους που χρησιμοποιούνται για παραγωγικές δραστηριότητες και να μειώσει το ΦΠΑ από το σημερινό 21% στο 20%, ώστε να ευνοηθεί η κατανάλωση.

Στην παρούσα φάση, όμως, η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας δυσκολεύεται να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22%, που έχει ορισθεί για τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ δεν έχει ακόμη καταφέρει να καταστήσει σαφές αν ο φόρος πρώτης κατοικίας θα καταργηθεί οριστικά ή, απλώς, πρόκειται να καταβληθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.