Άκρως απόρρητα έγγραφα ήρθαν στο «φως» από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, όπου γίνεται λόγος για χριστιανική απειλή στη χώρα.

Η ιστοσελίδα sigmalive.com αναφέρει πως η μελέτη των εγγράφων που διέρρευσαν από το NordicMonitor αποκαλύπτει πώς οι νομικές δραστηριότητες των Χριστιανικών ομάδων, όπως οι Καθολικοί, Ορθόδοξοι και Προτεστάντες στην Τουρκία, παρουσιάστηκαν ως απειλές εθνικής ασφάλειας για τη βιωσιμότητα του τουρκικού κράτους.

Από τα έγγραφα συνάγεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας παρουσιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα χριστιανικό project και προσφέρει εθνικά μέτρα για την εξάλειψη των Χριστιανών στην Τουρκία.

Παρόλο που τα έγγραφα εντοπίζουν μόνο 54 χριστιανικούς ιεραπόστολους που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, 45 από τους οποίους είναι αλλοδαποί, το χαμηλό αυτό ποσοστό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την εκτίμηση της απειλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ο θεσμός αυτός, που αποτελείται από υπερ-εθνικιστές, σκόπιμα υπερβάλλουν για την ενδεχόμενη απειλή. Η όλη υπόθεση οδηγήθηκε το 2013 στα δικαστήρια της χώρας.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι το τουρκικό κράτος παρουσίασε δεκάδες χριστιανικών ομάδων στην Τουρκία και στο εξωτερικό, πρότεινε αμφιλεγόμενα μέτρα για να σταματήσει το έργο τους και ανέθεσε σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, να παρακολουθούν και να ματαιώνουν τα σχέδιά τους.

Μεταξύ άλλων το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χριστιανικές δραστηριότητες αποτελούν μακροπρόθεσμη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τόνισαν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ενώ παρόμοιες δραστηριότητες θέτουν σοβαρές προκλήσεις για τη χώρα.

Το έγγραφο των 12 σελίδων αποστέλλεται αργότερα στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες από τον Gen. Kılınç, μια άκρως εθνικιστική και ρατσιστή φιγούρα, όπως αναφέρει το Nordic Monitor.

Το πρώτο κεφάλαιο των εγγράφων αφορά στις χριστιανικές αίθουσες προσευχής, εκκλησίες και άλλους τόπους λατρείας. Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο αριθ. 1 πρότεινε μια σειρά νομικών και διοικητικών ενεργειών για να αποτρέψει τους χριστιανούς από το να ανοίγουν και να λειτουργούν τόπους λατρείας στην Τουρκία.

Ζήτησε αυστηρές διαδικασίες έγκρισης και χορήγησης αδειών και την προσθήκη νέων ρητρών στους μηχανισμούς καταχώρισης ζωνών και εγγραφής ιδιοκτησίας, ώστε οι χριστιανικοί τόποι λατρείας να ανοίγουν όσο το δυνατόν δυσκολότερα.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας πρότεινε, επίσης, παρόμοια μέτρα για σχολεία που διοικούν αλλοδαποί στην Τουρκία ή για σχολεία που σχεδιάζονταν να εγκατασταθούν στο μέλλον. Είπε ότι δεν επιτρέπονται αίθουσες προσευχής σε τέτοια σχολεία.

Δόθηκε, επίσης, εντολή τόσο στο τουρκικό Υπουργείο Παιδείας όσο και στη Διεύθυνση Θρησκευμάτων (Diyanet) να δημοσιεύσει υλικό και να αναπτύξει προγράμματα σπουδών που εξηγούν «τις κακές δραστηριότητες» των Χριστιανών στην Τουρκία. Το σχέδιο πρότεινε, ακόμα, την ονομασία και τον εκφοβισμό των ανθρώπων που συντονίζουν χριστιανικά προγράμματα στα τουρκικά ΜΜΕ. Ένα άλλο μέτρο καλύπτει τα κίνητρα των Τούρκων που έχουν αμφιβολίες για τη θρησκεία τους και, ως εκ τούτου, είναι επιρρεπείς σε ιεραποστολική εργασία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο