Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Τουρκία, η οποία έστειλε στο αδειοδοτημένο Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI, το γεωτρύπανο Yavuz, υπό τη συνοδεία δυο τουρκικών πολεμικών πλοίων, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα».

Μέσω Twitter, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επισήμανε ότι η επόμενη γεώτρηση του Yavuz θα πραγματοποιηθεί στο αποκαλούμενο από την Τουρκία οικόπεδο Μόρφου-1 (Güzelyurt-1). «Το γεωτρύπανό μας βρίσκεται σε νέα αποστολή… Με τη σημαία μας να κυματίζει, το Yavuz κατευθύνεται στο οικόπεδο Μόρφου-1 για γεώτρηση. Δεν θα σταματήσουμε να προσφέρουμε στο έθνος μας τις ενεργειακές πηγές μας. Αν υπάρχουν, σίγουρα θα τις βρούμε», έγραψε χαρακτηριστικά.

Με αυτό το μήνυμα και φωτογραφίες του γεωτρύπανου να συνοδεύεται από δύο πολεμικά πλοία, ο Ντονμέζ ονομάτισε τη νέα τοποθεσία, χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει και γεωγραφικά. Σύμφωνα, πάντως, με την ιστοσελίδα marine traffic, το «Γιαβούζ» κινείται νότια της Κύπρου, για να κατευθυνθεί, όπως ορίζει και η σχετική Navtex, στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο περιέχεται ο ισχυρισμός, ότι μέρος του Τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί, μάλιστα, ότι κάνοντας αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

Επίσης, σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, είπε: «Συνεχίσαμε να προειδοποιούμε τους ελληνοκύπριους. Μην προχωρήσετε σε μονομερή βήματα, τα οποία θα παραβιάσουν τα δικαιώματα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Δεν αρκεί να λένε “μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε μερίδιο από τα κέρδη”».