Άρχισε σήμερα η δίκη μιας μικρής νεοναζιστικής οργάνωσης του Κέμνιτς που κατηγορείται ότι ήθελε να διαπράξει επιθέσεις στη Γερμανία, σε μια περίοδο που στη χώρα εκφράζονται ανησυχίες για αύξηση της βίας από την άκρα δεξιά.

Οκτώ άνδρες, ηλικίας από 21 έως 32 ετών, δικάζονται από το δικαστήριο της Δρέσδης, πόλης της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, με την κατηγορία του «σχηματισμού μιας τρομοκρατικής οργάνωσης της άκρας δεξιάς», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης, που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Μόλις άρχισε, η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά ώστε να μπορέσει το δικαστήριο να εξετάσει αίτημα της υπεράσπισης να διεξαχθεί ολόκληρη η δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

Η δίκη, για την οποία υπάρχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, διεξάγεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο αυτής της πόλης της Σαξονίας, ενός κρατιδίου που θεωρείται προπύργιο της άκρας δεξιάς και όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έγινε στις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου δεύτερο κόμμα συγκεντρώνοντας πάνω από 27% των ψήφων.

Η εισαγγελία προβλέπει να καλέσει 75 μάρτυρες στο εδώλιο και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Για τον γενικό εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ, πρόκειται για μία «από τις πιο σημαντικές δίκες που αφορούν την ακροδεξιά τρομοκρατία» στη χώρα.

Οι ύποπτοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν «βίαιες επιθέσεις και ένοπλες απόπειρες» εναντίον ξένων και προσώπων διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων. Για τον σκοπό αυτόν είχαν κάνει ενέργειες για να προμηθευθούν ημιαυτόνομα όπλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ήθελαν να πλήξουν το Βερολίνο στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα αργίας για τη γερμανική Επανένωση.