Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο στρατιώτες, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Τρίπολη, στο βόρειο Λίβανο, σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του συριακού καθεστώτος.

Τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών και οβίδων όλμου μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύροι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι οι συγκρούσεις της Τρίπολης πυροδοτήθηκαν από την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στην πόλη Κουσέιρ, όπου μετέχουν και μαχητές της σιιτικής Χεζμπολάχ.

Από την έναρξη της συριακής εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σποραδικά σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών ή αλαουιτών στο Λίβανο. Στην Τρίπολη είναι σύνηθες φαινόμενο οι συγκρούσεις μεταξύ των σουνιτών της συνοικίας Μπαμπ ελ Τεμπάνεχ, που υποστηρίζουν τους αντάρτες της Συρίας, και των αλαουιτών του Τζάμπαλ Μόχσεν, που είναι πιστοί στον Άσαντ.

Τα σχολεία σήμερα στην Τρίπολη δεν λειτούργησαν και ο διεθνής δρόμος που οδηγεί στη Συρία παρέμεινε κλειστός γιατί στην περιοχή δρούσαν ελεύθεροι σκοπευτές. Στην πόλη έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες, οι δρόμοι ήταν έρημοι και μόνο σποραδικά ακούγονταν πυρά.

Σύμφωνα με ντόπιους πολιτικούς, οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έχουν αποτύχει γιατί η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι χρησιμοποιεί την Τρίπολη ως βάση για την αποστολή μαχητών και όπλων στη Συρία.