Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει στον κατάλογό με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τον οποίο καταρτίζει την ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ, έγινε σήμερα γνωστό από αρκετούς ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η Βρετανία παρουσίασε σχετικό αίτημα στους ευρωπαίους εταίρους της και οι συνομιλίες πάνω στο ζήτημα αυτό θα ξεκινήσουν «στις αρχές Ιουνίου», εκμυστηρεύθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Ελπίζουμε σε μια συμφωνία για να καταχωρήσουμε την ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις ως το τέλος του Ιουνίου», διευκρίνισε ένας από τους διπλωμάτες.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρξει ομοφωνία στους κόλπους των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ζητούν εδώ και καιρό από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο. Όμως, μέχρι σήμερα, ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. εξέφραζαν επιφυλάξεις, επιχειρηματολογώντας κυρίως ότι μια απόφαση αυτού του είδους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποσταθεροποίηση του Λιβάνου, όπου η Χεζμπολάχ διαδραματίζει σημαντικό πολιτικό ρόλο, και εκφράζοντας φόβους για αντίποινα εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, στις τάξεις της οποίας υπηρετούν 900 άνδρες των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.