Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, το κεντρώο κόμμα του οποίου είναι το δεύτερο σε ισχύ στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της μετακίνησης χιλιάδων εποίκων από κατεχόμενα εδάφη στην Δυτική Όχθη σε περίπτωση σύναψης μιας νέα συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απηχώντας τις θέσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Λαπίντ δήλωσε πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο μεγάλων εποικισμών στην Δυτική Όχθη όταν οροθετηθούν τα οριστικά σύνορα, έξι δεκαετίες αφότου ανέκυψε το Μεσανατολικό.

«Είναι σπαρακτικό. Θα πρέπει να διώξουμε δεκάδες χιλιάδες (Εβραίους εποίκους) όχι απλά από τα σπίτια τους, αλλά από τα όνειρά τους», είπε ο Λαπίντ σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Τελ Αβίβ. Πρόσθεσε όμως ότι ορισμένα σημαντικά συγκροτήματα εποικισμών «θα παραμείνουν στο Ισραήλ».

Ο Λαπίντ δεν διευκρίνισε πόσοι εποικισμοί θεωρεί ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν. Περίπου το 80% των 340.000 εποίκων στην Δυτική Όχθη ζουν σε μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα κοντά στην Ιερουσαλήμ και το κεντρικό Ισραήλ.

Το κόμμα Γες Ατίντ είχε καταλάβει απροσδόκητα την δεύτερη θέση στις εκλογές του Ιανουαρίου και συμμετέχει στην δεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Η προεκλογική υπόσχεση του πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή ότι θα συνεργαζόταν με τον Νετανιάχου μόνον εάν το Ισραήλ επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους δημιούργησε την ελπίδα σε δυτικές κυβερνήσεις ότι ο Λαπίντ θα μπορούσε να πιέσει τον Νετανιάχου να προβεί σε ορισμένες παραχωρήσεις για χάρη της ειρήνης.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί το 2010, λόγω της διένεξης για το συνεχιζόμενο εποικισμό στην Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι είχαν απαιτήσει να παγώσει κάθε τέτοια δραστηριότητα για να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Ο Λαπίντ, ενόψει της νέας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην περιοχή σε μια προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αμφισβήτησε πάντως την δέσμευση της Παλαιστινιακής ηγεσίας να εμπλακεί εκ νέου σε μια σοβαρή προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

«Ο Αμπού Μάζεν (σ.σ. ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς) είναι ένας από τους ιδρυτές του δόγματος ότι οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα, και σε αυτό το στάδιο δεν τον βλέπω να κάνει ούτε ένα βήμα προς την δική μας κατεύθυνση», σημείωσε.

Ο Κέρι θα συναντηθεί χωριστά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς στην Ιερουσαλήμ και την Ραμάλα, αντίστοιχα, την Πέμπτη και την Παρασκευή.