Αποκαλυπτικές είναι οι εκθέσεις της Europol και της Κρατικής Ασφάλειας για τη δράση της Ακροδεξιάς.

Σε έκθεση της Europol καταγράφεται ανησυχητική αύξηση της δράσης ακροδεξιών ομάδων στις χώρες της ΕΕ με αλλεπάλληλα κρούσματα ωμής βίας κατά μεταναστών. Ενώ στην Ελλάδα, εμπιστευτική αναφορά της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας διαπιστώνει «αυξανόμενη δραστηριότητα του Ακροδεξιού χώρου» εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ανησυχίας για την αλλοίωση των εθνοτικών χαρακτηριστικών της χώρας.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην έκθεσή της η Europol αποκαλύπτει συναντήσεις ακροδεξιών ομάδων σε Δανία και Σουηδία τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2012 με θέμα «την αντιμετώπιση της Τζιχάντ». Τονίζεται επίσης, η ευκολία πρόσβασης ακραίων στοιχείων σε όπλα και εκρηκτικά.

Εξίσου διαδεδομένη είναι σύμφωνα με τη Europol η ισλαμοφοβία και στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Στη Γερμανία και άλλα κράτη η Europol κατέγραψε εμπρησμούς σε χώρους λατρείας και εστιατόρια μουσουλμάνων, ενώ νέες ακροδεξιές, αντι-ισλαμικές οργανώσεις εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες σε Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η ΕΛ.ΑΣ. χτυπάει προειδοποιητικό «καμπανάκι» καθώς σε εμπιστευτικό έγγραφο της Κρατικής Ασφάλειας, επισημαίνεται ότι «οι οργανώσεις ή και τα κόμματα της Άκρας Δεξιάς αν και τυπικά συμμερίζονται τις δημοκρατικές αρχές, ακροβατούν στην οριογραμμή της συνταγματικής τάξης και των αρχών και αξιών μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Τονίζεται επίσης ότι χρειάζεται επαναξιολόγηση των αναγκών ασφαλείας υπό τα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του εν Ελλάδι ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Τέλος,υπογραμμίζεται ότι μερίδα πολιτών διακατέχεται από αίσθημα απειλής λόγω της αυξανόμενης παρουσίας αλλοδαπών.