Ο τελευταίος αρχηγός του λιθουανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας, ο Αλγκίρντας Μπραζάουσκας, πέθανε χθες Σάββατο σε ηλικία 77 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε το περιβάλλον του.

Ο Αλγκίρντας Μπραζάουσκας, ο οποίος έπασχε από καρκίνο του προστάτη, πέθανε στην κατοικία του στο Βίλνιους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του λιθουανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γιουόζας Ολέκας.

Ο Αλγκίρντας Μπραζάουσας έγινε το 1993 ο πρώτος αρχηγός λιθουανικού κράτους, το οποίο είχε αποκτήσει και πάλι την ανεξαρτησία του. Εξελέγη πρόεδρος στον πρώτο γύρο με 60% των ψήφων.

Κατά την πενταετή προεδρική θητεία του έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα για την ένταξη της Λιθουανίας στο ΝΑΤΟ και υπέγραψε με την ΕΕ συμφωνία που αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ένταξη.

Υπήρξε επίσης πρωθυπουργός από το 2001 και για πέντε χρόνια — ρεκόρ μακροβιότητας σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια. Ηγήθηκε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ως το 2007.