Λίγες μέρες πριν την 19η επέτειο ανεξαρτησίας της Ερυθραίας στην Αφρική η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι η χώρα έχει τουλάχιστον 10.000 πολιτικούς κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους ζουν «σε φρικτές, αφάνταστες συνθήκες».

Η πολιτική αντιπολίτευση είναι απαγορευμένη, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν φιμωθεί και οι θρησκευτικές μειονότητες διώκονται.

«Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε με συστηματικό τρόπο τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις φυλακίσεις χωρίς δίκη για να συντρίψει την αντιπολίτευση, να φιμώσει κάθε διαφωνία και να τιμωρήσει οποιονδήποτε αρνείται να υποκύψει στο καταπιεστικό σύστημα», σύμφωνα με την Κλερ Μπέστον, ειδικό για την Ερυθραία στη Διεθνή Αμνηστία.

Με βάση την έκθεση τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν εξαφανισθεί, καθώς φυλακίσθηκαν μυστικά, αλλά είναι αδύνατο να ξέρει κανείς τον ακριβή αριθμό τους. Οι κρατούμενοι είναι κλεισμένοι σε υπόγεια κελιά ή σε κοντέινερ.

«Τα βασανιστήρια είναι κάτι συνηθισμένο στη διάρκεια των ανακρίσεων, ως τίμωρία ή για άσκηση πίεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικογένειες των φυλακισμένων δεν παίρνουν καμιά πληροφορία και συχνά δεν ακούν ποτέ πια να μιλούν γι’ αυτούς μετά τη σύλληψή τους. Οποιοσδήποτε επικρίνει τον πρόεδρο Ισαΐας Αφεουόρκι (βρίσκεται στην εξουσία από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της) φυλακίζεται χωρίς δίκη, συχνά υπό τις πιο σκληρές συνθήκες. Είκοσι χρόνια μετά την ευφορία του εορτασμού της ανεξαρτησίας, η Ερυθραία είναι ένα από τα πιο καταπιεστικά και κλειστά κράτη του κόσμου», γράφει η Μπέστον.

Η Ερυθραία δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση στις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας.