Δυσκολεύει ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

Ζητεί να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών για να τεθεί σε ισχύ


ΚΟΣΜΟΣ
7:36
13/08/2019
Δυσκολεύει ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό
loading

Την επικύρωση από τα κοινοβούλια των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας της συμφωνίας που μετατρέπει σε «ασφαλή τρίτη χώρα» τη Γουατεμάλα και ορίζει το πού μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις ασύλου, την οποία υπέγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζίμι Μοράλες με την Ουάσινγκτον, ζητεί ο νέος πρόεδρος της χώρας Αλεχάντρο Γιαματέι.

Η κυβέρνηση του Μοράλες αναγκάστηκε να υπογράψει τη συμφωνία υπό την απειλή της κυβέρνησης Τραμπ πως θα επέβαλε κυρώσεις στη Γουατεμάλα. Η συμφωνία πρακτικά σημαίνει πως οι μετανάστες από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ θα πρέπει να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο έδαφος της Γουατεμάλας και όχι να συνεχίζουν το ταξίδι προς βορρά, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η κίνηση, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στις ΗΠΑ, πυροδότησε κύμα επικρίσεων από πλευράς ιδίως οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατήγγειλαν ότι η συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο να παγιδεύσει χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους σε μια χώρα με ενδημική φτώχεια και βία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN, ο Γιαματέι, ο δεξιός πολιτικός που θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου στις αρχές της επόμενης χρονιάς, τόνισε ότι ελάχιστες διασαφηνίσεις έχουν γίνει από την κυβέρνηση του Μοράλες για το πώς θα εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία ή το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της.

Η Ουάσινγκτον θέλει συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης

Η διπλωματία των ΗΠΑ συνεχάρη τον Γιαματέι για την εκλογική νίκη του και την επικείμενη ανάδειξή του στην προεδρία της Γουατεμάλας, εκφράζοντας τη βούληση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στο πεδίο της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

«Οι ΗΠΑ μοιράζονται με τη Γουατεμάλα μια βαθιά και ιστορική σχέση και αδημονούν να συνεχίσουν τη στενή εταιρική σχέση σε πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα εναντίον των γενεσιουργών αιτίων της παράνομης μετανάστευσης» αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με τη Γουατεμάλα, διαβεβαιώνοντας ότι ουσιαστικά στο εξής θα θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα» στην οποία οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποβάλουν τις πρώτες αιτήσεις τους. «Αυτή η συμφωνία-κλειδί θα βάλει τέλος στις δουλειές των κογιότ και των διακινητών» είχε προσθέσει, αναφερόμενος στα κυκλώματα που οργανώνουν τα ταξίδια των παράτυπων μεταναστών.

Ο 63χρονος γιατρός στο επάγγελμα Αλεχάντρο Γιαματέι απέφυγε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να επεκταθεί όσον αφορά τη διμερή συμφωνία αυτή, που επικρίθηκε έντονα στη Γουατεμάλα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο υποψήφιος της δεξιάς εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα πατάξει τους κακοποιούς και τους διακινητές ναρκωτικών και ότι θα επαναφέρει σε ισχύ τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής στη χώρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει