Ο βράχος στο Κιέτι που διχάζει την κοινή γνώμη στην Ιταλία

Η αποκατάσταση μίας επιγραφής στην περιοχή παραπέμπει στον Μουσολίνι


ΚΟΣΜΟΣ
13:36
29/07/2019
Ο βράχος στο Κιέτι που διχάζει την κοινή γνώμη στην Ιταλία
6
loading

Την πολεμική για την αναθεώρηση του φασισμού στην Ιταλία «άναψε» η επανεμφάνιση -μετά πολλά χρόνια- μίας επιγραφής σκαλισμένης σε έναν απόκρημνο βράχο που δεσπόζει πάνω από την κοινότητα της Βίλα Σάντα Μαρία, στην επαρχία Κιέτι. Η επιγραφή Dux, που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 επανεμφανίσθηκε μετά την επιχείρηση αποκατάστασης που ανέθεσε η ίδια η δημαρχία της πόλης στο Αμπρούτσο, της οποίας προΐσταται ο άρτι επανεκλεγείς Τζουζέπε Φιναμόρε, ο οποίος μάλιστα δηλώνει κεντρώος μετριοπαθής.

Οι εργασίες, που κόστισαν 50.000 ευρώ από κονδύλια της περιφέρειας, ξεκίνησαν το 2015 με χρήματα που προορίζονταν για να χαραχθούν ορειβατικές διαδρομές στους βράχους πάνω από το διεθνώς γνωστό χωριό των Αμπρούτσι, καθώς εκεί φιλοξενείται μία ονομαστή γαστρονομική σχολή προπαρασκευής διεθνών σεφ.

Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις μετά την επερώτηση που κατέθεσε ο τοπικός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Καμίλο Ντ' Αλεσάντρο, ο οποίος κατηγόρησε την τοπική διοίκηση για τον «εκταφιασμό» της παλαιάς επιγραφής. Μάλιστα, απηύθυνε  την επερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας του να επέμβει, προκειμένου «να αποκαθηλωθεί ένα φασιστικό σύμβολο, που παραπέμπει στον Μπενίτο Μουσολίνι, ως μία εύλογη απόφαση μίας χώρας δημοκρατικής, η οποία δεν δέχεται την επανεμφάνιση συμβόλων που ανήκουν στο παρελθόν και δεν έχουν καμία ιστορική αξία, ούτε αξίζει να τα επικαλούμεθα, δικαιολογώντας την επιλογή της δημοτικής αρχής της Βίλα Σάντα Μαρία».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος ο δήμαρχος αντέτεινε πως «η επιγραφή βρισκόταν πάντοτε εκεί. Στα τέλη του 1990 είχε αποκαλυφθεί από τις εργασίες για την αντιστήριξη των βράχων της πλαγιάς και οι όξινες βροχές την είχαν καθαρίσει μερικώς. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο για την τουριστική επαναξιοποίηση 52 ορειβατικών διαδρομών στην απόκρημνη πλαγιά του βράχου. Επρόκειτο να καθαρισθεί από τους θάμνους, τα κλαριά, αλλά και να καθαρισθεί και η επιγραφή».

«Εάν αυτό συμβάλλει στο να έλθει κόσμος στο χωριό μας, δεν μας ενοχλεί», τονίζει ο δήμαρχος. Δήλωση όμως που αγνοεί κατάφωρα τον νόμο Σέλμπα για την ιστορική μνήμη. «Ο φασισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα. Και σαν έγκλημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται», ήταν αυτό που τόνισε, σηκώνοντας... το γάντι ο Ντ' Αλεσάντρο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Χαχαχα χάχαχα

  Σύγχρονα πράγματα δλδ για σύγχρονους ανθρώπους.

 2. avatar Αλφαβητίξ

  Λοιπόν, μια χαρά τα λέει ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος. Το \"Dux\" (λατινικά) όπως και το \"duce\" (ιταλικά) είναι προσωνυμίες που χρησιμοποιούσε ο φασίστας Μουσολίνι για τον εαυτό του.
  (Ναι, αυτός που εισέβαλε στην Ελλάδα).
  Κατά συνέπεια, ας αφήσουμε τις ανιστόρητες τοποθετήσεις και τις πονηριές, η επιγραφή δεν έγινε απλά στην εποχή του, αναφέρεται σε αυτόν. Είναι σαν να υπήρχε αντίστοιχη επιγραφή \"furher\" στην Γερμανία.
  Ας αφήσουμε τους φασίστες στο βόθρο της Ιστορίας όπου ανήκουν.

 3. avatar I.R.A

  Τα είπε όλα όπως πρέπει
  Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΧΙ ΑΠΟΨΗ

  1. avatar Αλφαβητίξ

   Με συγχωρείτε.
   Η αρνητική ψήφος μπήκε κατά λάθος.
   Ακριβώς αυτό : ο φασισμός δεν είναι άποψη.

 4. avatar freeλελευθερος

  αμάν πια με αυτά τα φοβικά συμπλέγματα, οτιδήποτε έχει σχέση με κάτι που δεν μας αρέσει να προκαλεί υστερία, σιγά τι γράφει ο βράχος και κάνουν έτσι, μονο και μόνο επειδη έγινε επι μουσολίνη....

  1. avatar Criskalts the real μπιντές

   Είπε ο νοσταλγός του Ντούτσε.
   Γιατί αυτό γράφει!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει