Η ιταλική κεντροδεξιά συνεχίζει να εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Δημοκρατίας, με τις πληροφορίες να θέλουν την παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι  να εξετάζει «εναλλακτικές» επιλογές, ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας ακόμα και στον Μάριο Μόντι.

«Χειρίζονται την διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας σαν να πρόκειται για συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας και του μεταγενέστερου Δημοκρατικού Κόμματος. Θα φερθούμε ανάλογα», δήλωσε πριν από λίγο, ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL).

Στην τέταρτη και όπως φαίνεται καθοριστική ψηφοφορία η παράταξη του Μπερλουσκόνι εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει την υπουργό Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, Άννα Μαρία Καντσελιέρι.

Το όνομα της Καντσελιέρι προτάθηκε από την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC), του Μάριο Μόντι. Δεν θεωρείται ότι έχει σημαντικές πιθανότητες να υπερισχύσει κατά την απογευματινή ψηφοφορία, αλλά, σύμφωνα με σχολιαστές, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε άλλες υποψηφιότητες – όπως της Έμμα Μπονίνο, των ριζοσπαστών – σε περίπτωση που ο Πρόντι δεν καταφέρει να εκλεγεί.

Μέχρι αυτή την στιγμή, τέλος, δεν διαφαίνεται κάποια πρόθεση από μέρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο να αποσύρει την υποψηφιότητα του καθηγητή συνταγματικού δικαίου Στέφανο Ροντοτά, και να στηρίξει το νέο «ισχυρό όνομα» των προοδευτικών.

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές και γερουσιαστές του M5S δεν θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την θέση τους, ψηφίζοντας τον Πρόντι, όπως συνέβη και κατά την πρόσφατη εκλογή του προέδρου της γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.