Την άρνησή του να υποστηρίξει τον νέο υποψήφιο της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Δημοκρατίας Ρομάνο Πρόντι ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Μπέπε Γκρίλο, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη ανεπίσημες διαβουλεύσεις των Δημοκρατικών με τις κεντρώες δυνάμεις υπό τον Μάριο Μόντι για μία συμφωνία στο πρόσωπο του Ρομάνο Πρόντι.

«Ουδείς στο εσωτερικό του M5S διανοήθηκε ή ονειρεύτηκε ποτέ να ψηφίσει τον Πρόντι για την προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν θα το διανοηθεί ούτε και στο μέλλον», υποστήριξε ο Γκρίλο.

Αυτό σημαίνει ότι επισήμως το M5S πρόκειται να συνεχίσει να ψηφίζει το απόγευμα τον δικό του υποψήφιο, τον Στέφανο Ροντοτά.

Ο ίδιος ο Ροντοτά, συναντώμενος με τους εκπροσώπους του κινήματος στην βουλή και στην γερουσία σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει ένα «βήμα πίσω», αν θεωρηθεί ότι αποτελεί εμπόδιο στην εκλογή κάποιου άλλου υποψήφιου.

«Εξηγήσαμε ότι θέλουμε να συνεχίσει να είναι ο υποψήφιός μας, διότι ότι αποτελεί επιλογή των μελών του κινήματός μας», τόνισε η εκπρόσωπος του M5S στη βουλή, Ρομπέρτα Λομπάρντι.

Μένει να διαπιστωθεί αν όλοι οι βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο πρόκειται να ακολουθήσουν τη «γραμμή» αυτή.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η έκβαση της τέταρτης ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, το απόγευμα, παραμένει αβέβαιη. Η εκλογή – ή μη- του Πρόντι θα εξαρτηθεί από έναν πολύ μικρό αριθμό ψήφων.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν στηρίζει την προσπάθεια, καθώς χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Πρόντι «διχαστική».

Μένει να φανεί αν όλοι οι βουλευτές, γερουσιαστές και εκπρόσωποι των περιφερειών που ανήκουν στην κεντροαριστερά θα ταχθούν πράγματι υπέρ του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η χθεσινή εμπειρία και η αποτυχία της προσπάθειας εκλογής του Φράνκο Μαρίνι ωθεί αρκετούς να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο Μάριο Μόντι και η κεντρώα συμμαχία Κίνημα Πολιτών (SC) το πρωί πρότεινε την υποψηφιότητα της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννας Μαρίας Καντσελιέρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, τουλάχιστον είκοσι μέλη του SC έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον Πρόντι.

Βρίσκονται σε εξέλιξη ανεπίσημες επαφές των Δημοκρατικών με στενούς συνεργάτες του Μόντι με στόχο την επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας.