Σε «συμφωνία επί της αρχής» με τους Σιίτες αντάρτες Χούτι, για την επανέναρξη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που ελέγχουν στην Υεμένη, έφτασε ο ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Ντέιβιντ Μπίζλι.

Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί από τις 20 Ιουνίου, μετά τις κατηγορίες ότι οι αντάρτες κλέβουν τη βοήθεια που προορίζεται για τους άμαχους στην Υεμένη.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία, το WFP θα μπορέσει γρήγορα να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι, εξήγησε ο Μπίζλι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα 2/3 των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Υεμένη «βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας», υπενθύμισε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, έκανε επίσης λόγο «για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση η οποία συνεχώς επιδεινώνεται». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στη Χοντέιντα, όπου επικρατεί εύθραυστη εκεχειρία, να μπορέσουν να «ανοίξουν την πόρτα προς μια πολιτική διαδικασία» πιο ευρεία στην οποία θα μπορέσουν να επικεντρωθούν οι πλευρές «πριν το τέλος του καλοκαιριού».

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία σε όλη τη χώρα και όχι μόνο τοπικά.