Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι δεν θα παραμείνει στο αξίωμά του όταν αναλάβει ο νέος πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Χάμοντ είπε ότι δεν θέλει να κάνει «δύσκολη τη ζωή», ούτε του Μπόρις Τζόνσον, ούτε του Τζέρεμι Χαντ, των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας και της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος. Ο διάδοχος της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα την αντικαταστήσει στις 24 Ιουλίου.

Ο Χάμοντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια μεταβατική συμφωνία που θα μαλάκωνε το οικονομικό σοκ. «Αν η νέα κυβέρνηση προσπαθήσει να οδηγήσει το ΗΒ στην άκρη του γκρεμού που αποκαλείται Brexit χωρίς συμφωνία, θα κάνω ό,τι μπορώ για να το σταματήσω», επέμεινε.

Η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών έχει ταχθεί κατά του Brexit χωρίς συμφωνία. Όμως τόσο ο Τζόνσον όσο και ο Χαντ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αν χρειαστεί.

Ο Χάμοντ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 και έχει εξοργίσει τους υποστηρικτές της αποχώρησης τασσόμενος ξεκάθαρα κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Μιλώντας τέλος για το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook, ο Χάμοντ είπε ότι πρόκειται δυνητικά για ένα θετικό βήμα, όμως θα μπορούσε να μετατραπεί σε μέσο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.