Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θα είναι παρόντες σήμερα στο Παρίσι στους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης, με την ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία, ένα από τα βασικά αιτήματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο.

Μπροστά στο Brexit και τις δύσκολες σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο Μακρόν έχει αναγάγει την άμυνα της Ευρώπης σε ένα από τα βασικά ζητήματα που επιθυμεί να προάγει καθώς θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη Γηραιά Ήπειρο να ενισχύσει τη στρατηγικής της αυτονομία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Ευρώπη δεν ήταν τόσο απαραίτητη. Η δημιουργία μιας αμυντικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Ατλαντική Συμμαχία, τα 70 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε, αποτελεί για τη Γαλλία προτεραιότητα» και «το βασικό θέμα της παρέλασης», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είναι μεταξύ των 11 Ευρωπαίων προσκεκλημένων του Μακρόν. Μετά την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση θα γευματίσουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο.

Τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Μακρόν θα βρεθεί περίπου στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με στρατιωτικό όχημα προτού ανέβει στον προεδρικό εξώστη που έχει στηθεί στην πλατεία Κονκόρντ.

Οι εννέα χώρες που συμμετέχουν μαζί με τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης (IEI) -που δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και έχει στόχο την ανάπτυξη «μιας κουλτούρας κοινής στρατηγικής»- θα εκπροσωπούνται στην παρέλαση. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, χώρες που θα εκπροσωπούνται από τους ηγέτες τους ή τους υπουργούς Άμυνάς τους στο Παρίσι.

Συνολικά περίπου 4.300 στρατιώτες, 196 οχήματα, 237 άλογα, 69 αεροσκάφη και 39 ελικόπτερα θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Η παρέλαση αυτή θα αποτελέσει και ευκαιρία να παρουσιαστεί ένα άλλο αγαπημένο θέμα του Μακρόν: η καινοτομία στην Άμυνα.

Στην έναρξη της παρέλασης drones και ρομπότ που χρησιμοποιούνται από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα παρουσιαστούν στην πλατεία Κονκόρντ, όπως και το Flyboard Air, μια ιπτάμενη πλατφόρμα που λειτουργεί με κινητήρες προώθησης αέρα εφευρέτης του οποίου είναι ένας Γάλλος, ο Φρανκί Ζαπατά, ο οποίος θα το πιλοτάρει ο ίδιος αρκετές δεκάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με ένα κολάζ με τις φωτογραφίες Γάλλων στρατιωτών που τραυματίστηκαν στη διάρκεια αποστολών τους στο εξωτερικό, από τη Μέση Ανατολή ως το Σάχελ.