Επιστολή στον τέως υπουργό Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ έστειλε χθες ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή, ζητώντας του να «παραιτηθεί από τη αποζημίωσή του ως τέως υπουργός», όπως ανέφερε σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι τέως υπουργοί λαμβάνουν επίδομα αποζημίωσης για έξι μήνες μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, εκτός κι αν βρουν στο μεταξύ μια αμειβόμενη απασχόληση. Ο Καϊζάκ οφείλει να παραιτηθεί από αυτό το προνόμιο, καθώς παραδέχτηκε την Τρίτη ότι είπε ψέματα σχετικά με ένα μυστικό τραπεζικό λογαριασμό που κατείχε στην Ελβετία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Όταν ασκεί τα καθήκοντά του ένας Γάλλος υπουργός, λαμβάνει 9.940 ευρώ μικτά το μήνα.

Η κεντροαριστερά που ασκεί την εξουσία στη Γαλλία βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο επίκεντρο ενός πολιτικού σεισμού μετά την ομολογία την Τρίτη του Ζερόμ Καϊζάκ η οποία ήταν ένα πλήγμα στις υποσχέσεις για υποδειγματική ηθική της κυβέρνησης από τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σειρά μέτρων για την ηθικοποίηση της δημόσιας ζωής, που κρίθηκαν όμως ανεπαρκή από την δεξιά αντιπολίτευση, την άκρα δεξιά και την ριζοσπαστική αριστερά.

Ορισμένες εφημερίδες πάντως επικαλούνται κάποιους υπουργούς, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, που αναφέρονται σε πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.