Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας απέρριψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επικρίσεις που διετύπωσε εναντίον της ο ΟΗΕ σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση του Συντάγματός της, που κατά τον διεθνή οργανισμό στιγματίζει τους αστέγους και ποινικοποιεί την αλητεία.

«Ο θεμελιώδης νόμος -το Σύνταγμα- δεν ποινικοποιεί τον τρόπο ζωής των αστέγων», επισημαίνει το Ουγγρικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Απλώς επιτρέπει στις αρχές να περιορίζουν την πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους και να ζητήσουν από τους αστέγους να μετακινηθούν προς όφελος της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, της δημόσιας υγείας και της προστασίας των πολιτιστικών αξιών», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, χθες, οι ειδικοί του ΟΗΕ Μαγδαλένα Σεπούλβεδα και Ράκελ Ρόνικ στηλίτευσαν τη Βουδαπέστη για την προσπάθειά της να συμπεριληφθεί νόμος για τους αστέγους στο Σύνταγμα, ο οποίος όμως ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει επίσης πως το Σύνταγμα αναγνωρίζει στους αστέγους το δικαίωμα ενός κατάλληλου καταλύματος, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Ρόνικ πως η Ουγγαρία δεν διαθέτει ικανές θέσεις στέγασης για τους 30.000 αστέγους της χώρας στους κοινωνικούς ξενώνες της.

«Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες θέσεις φιλοξενίας από τον αριθμό των αστέγων στην Ουγγαρία», υποστήριξε το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τη Ρόνικ, η τροποποίηση του καταστατικού νόμου της χώρας αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ουγγαρίας.

Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έχει γίνει στόχος πολλών επικρίσεων μετά τη νέα τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας στις 11 Μαρτίου, η οποία κατά κύριο λόγο αφαιρεί πολλές από τις δικαιοδοσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, επαναφέροντας μάλιστα πολλές διατάξεις που είχαν ακυρωθ