Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ο ΟΗΕ υπέγραψαν χθες μια συμφωνία στόχος της οποίας είναι να σταματήσουν οι σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράττονται από άνδρες του τακτικού στρατού και μέλη ενόπλων οργανώσεων κατά τις περιόδους των συγκρούσεων, κυρίως στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον πρωθυπουργό του Κονγκό Ογκουστίν Ματάτα Πόνιο και την ειδική εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για τη σεξουαλική βία σε περιοχές συγκρούσεων, Ζάιναμπ Χάουα Μπανγκούρα. Και οι δύο υπογράμμισαν την ανάγκη να εξουδετερωθούν οι ένοπλες οργανώσεις και να ξεκινήσει μια αποτελεσματική διαδικασία αναδιάρθρωσης του τομέα της ασφάλειας. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράττονται από ενόπλους στο ανατολικό Κονγκό.

Η Κινσάσα δεσμεύεται κυρίως να επιταχύνει την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ασφαλείας και να υιοθετήσει ειδικά μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Για το σκοπό αυτό θα αποφεύγεται η στρατολόγηση ατόμων που έχουν διαπράξει εγκλήματα, θα διασφαλιστεί η παροχή βοήθειας στα θύματα και θα ενισχυθούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που ασχολούνται με θέματα βιαιοπραγίας σε βάρος γυναικών και παιδιών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση του Κονγκό υποσχέθηκε να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους άνδρες που κατηγορούνται για ομαδικούς βιασμούς, καθώς ο Οργανισμός απείλησε τον περασμένο μήνα να διακόψει τη βοήθειά που παρέχει σε δύο ταξιαρχίες του στρατού.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι 126 γυναίκες βιάστηκαν τον Νοέμβριο στην πόλη Μινόβα του Βόρειου Κίβου, όταν οι στρατιώτες εγκατέλειψαν την πόλη με αφορμή την κατάληψη της γειτονικής Γκόμα από τους αντάρτες της οργάνωσης Μ23. Στις 25 Μαρτίου, σε επιστολή του προς τις αρχές της χώρας ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ρότζερ Μις τους δήλωνε ότι έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν τους βιασμούς.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει και παλαιότερα την κυβέρνηση του Κονγκό ότι θα διέκοπτε τη στήριξή του στις δύο ταξιαρχίες που συνδέονται με τους βιασμούς στη Μινόβα εάν δεν προσάγονταν στη δικαιοσύνη οι στρατιώτες που κατηγορούνται για βιασμούς και λεηλασίες.