Την έναρξη νέας φάσης διαβουλεύσεων ανάμεσα στα κόμματα ζήτησε ο γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Αντζελίνο Αλφάνο, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς την πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τη σύσταση δυο επιτροπών εμπειρογνωμόνων.

«Θεωρούμε αναγκαίο ο πρόεδρος Ναπολιτάνο να ξαναρχίσει τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις και οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν και πάλι τον μεταξύ τους διάλογο. “Το σπίτι καίγεται”… δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές άλλες αναβολές και καθυστερήσεις», τονίζει ο Αλφάνο σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, ο γραμματέας του κόμματος του «Καβαλιέρε» υπογραμμίζει ότι «ή προκύπτει μια πολιτική σύγκλιση για σύνθεση κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, ή πρέπει να γίνουν και πάλι εκλογές χωρίς να χαθεί η ευκαιρία του Ιουνίου για προσφυγή στις κάλπες».

Αναμένεται η αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων και του ίδιου του ιταλού προέδρου.

Αύριο και τουλάχιστον το επόμενο δεκαήμερο η πολιτική διαδικασία «παγώνει» καθώς αρχίζουν το έργο τους οι δυο επιτροπές εμπειρογνωμόνων, στις οποίες συμμετέχουν πολιτικοί, οικονομολόγοι, νομικοί και συνταγματολόγοι, που επέλεξε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο ώστε να προταθούν προγραμματικές θέσεις κοινής αποδοχής, για να διευκολυνθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.