Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε χθες «μέτρα ρουτίνας» τις έρευνες που πραγματοποιούν κρατικές υπηρεσίες στα γραφεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (πρακτική που έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη Δύση), επισημαίνοντας, όμως, πως και οι αρχές δεν θα πρέπει να επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο.

«Πρόκειται για μέτρα ρουτίνας, που σχετίζονται με τις υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου να επαναφέρουν στη γραμμή της νομιμότητας της δραστηριότητες αυτών των οργανώσεων», επισήμανε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος του εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μιχαήλ Φιεντότοφ επεσήμανε πως «παρέλαβε έγγραφα από τους εισαγγελείς πολλών περιοχών, σύμφωνα με τα οποία οι έρευνες στα γραφεία των ΜΚΟ εμπίπτουν στα πλαίσια της εξακρίβωσης εάν αυτές υπακούουν στις νομοθεσίες σχετικά με την καταπολέμηση του εξτρεμισμού».

«Θέλουμε να επαληθεύσουμε εάν οι ΜΚΟ κατασκευάζουν, ή μη, εκρηκτικά; Σε μία από τις ελεγχόμενες ΜΚΟ ανακάλυψαν ότι δεν είχε πρόγραμμα μυοκτονίας. Πρόκειται πράγματι για ένα σημαντικό ατόπημα», είπε ειρωνικά ο Φιεντότοφ, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Όλες οι έρευνες επικαλούνται τη Γενική Εισαγγελία. Όμως ποιος είναι ο εντολέας της Γενικής Εισαγγελίας; Αποκλειστικά και μόνον η προεδρική διοίκηση», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της οργάνωσης Agora, Πάβελ Τσικόφ.

«Οι εισαγγελείς ενδιαφέρονται πρωτίστως για εκείνες τις ΜΚΟ που συμμετέχουν σε πράξεις διαμαρτυρίας, επικρίνουν τις αρχές, ή λαμβάνουν ενίσχυση από το εξωτερικό», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι έρευνες αυτές «αποσκοπούν ουσιαστικά στην παράλυση των ΜΚΟ για κάποιον καιρό και στην τρομοκράτησή τους».

Οι ρωσικές αρχές έχουν προβεί την τελευταία εβδομάδα σε μια σειρά εκατοντάδων ερευνών σε ΜΚΟ, περιλαμβανομένης της σημαντικότερης οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Μεμόριαλ, καθώς και των γραφείων στην Μόσχα των οργανώσεων Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) και Διεθνής Αμνηστία.

Την Πέμπτη έγινε έρευνα στο Ρωσικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, όπως δήλωσε η πρόεδρός του Λιουντμίλα Αλεξέγεβα.

Την Τρίτη, είχαν γίνει έφοδοι σε γαλλικές και γερμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων.

Η Γερμανία και η Γαλλία εξέφρασαν από την πλευρά τους την έντονη ανησυχία τους, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εκφοβισμού «της κοινωνίας των πολιτών».