Από πολυτελή ανάκτορα μέχρι και σάπια παραπήγματα, μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες του 1912 αποκαλύπτουν με τον γλαφυρότερο τρόπο τη ζωή των ιερόδουλων στην κακόφημη γειτονιά της Νέας Ορλεάνης.

Με τη γύμνια των φωτογραφικών του «θεμάτων» να ποικίλει σημαντικά, ο φωτογράφος E. J. Bellocq απαθανάτισε δεκάδες πορτρέτα μέσα στους οίκους ανοχής του Storyville, των μόνων νόμιμων «κόκκινων φαναριών» σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, μέχρι το οριστικό κλείσιμο της γειτονιάς το 1917.

Οι εργαζόμενες κυρίες ποζάρουν με τις ακριβότερες γούνες και χρυσαφικά τους ή αφήνονται αντίθετα στη θαλπωρή της γύμνιας, σκανδαλίζοντας τον φωτογραφικό φακό.

Η καθημερινότητα επιβάλλει χαλάρωση, λίγη χαρτοπαιξία και ένα ποτό φυσικά την ώρα που ο επόμενος πελάτης είναι ήδη στην πόρτα.

Το Storyville ήταν το red light district της Νέας Ορλεάνης και κάλυπτε έκταση 16 οικοδομικών τετραγώνων, την ώρα που ήταν εγκατεστημένο δίπλα στην περίφημη Γαλλική Συνοικία της πόλης. Συγκεντρωμένος εκεί ο αγοραίος έρωτας, ήταν ευκολότερο για τις Αρχές να τηρούν την τάξη και να ελέγχουν τις δοσοληψίες.

Οι επισκέπτες, κυρίως αμερικανοί στρατιώτες, μπορούσαν να αγοράσουν το «μπλε βιβλίο», έναν κατάλογο δηλαδή που περιείχε αλφαβητικά τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τη φυλή των 700 και πλέον ιερόδουλων της γειτονιάς, παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες για την κατάσταση του οίκου ανοχής, τις τιμές και το επίπεδο εξυπηρέτησης.

Έπειτα από 20 χρόνια λειτουργίας, από το 1897-1917, ο αμερικανικός Στρατός και το Ναυτικό απαίτησαν να κλείσει το Storyville εξαιτίας της κακής επιρροής που ασκούσε στο ηθικό των στρατευμένων.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αντιστάθηκε σθεναρά στο κλείσιμο της «κακόφημης» συνοικίας, ενώ μετά την οριστική έξωση στους οίκους ανοχής υπόγεια «σπίτια» με ιερόδουλες διασκορπίστηκαν στις τέσσερις γωνιές της πόλης…

Περισσότερα από 50 χρόνια πέρασαν για να βρει το φωτογραφικό ντοκουμέντο του Storyville τον δρόμο προς τη δημοσιοποίηση, γεγονός που δεν θα γινόταν πριν από τη δεκαετία του ’60.

Το 1970 μάλιστα η σειρά φωτογραφιών του Bellocq εκτέθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτοντας τη λίγο-πολύ άγνωστη ιστορία του Storyville…