Για δωροδοκία και κατάχρηση κρατικού αξιώματος στη διαχείριση πόρων από το ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο κατηγορείται ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Μίροσλαβ Νάιντενοφ.

Η εισαγγελία του δικαστηρίου της Σόφιας διευκρίνισε ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας θεωρούνταν ύποπτος για άσκηση πίεσης και απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου αξιωματούχου στο Κρατικό Ταμείο για τη Γεωργία, που διανέμει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ σε Βούλγαρους αγρότες και ότι προωθούσε τα συμφέροντα μίας εταιρείας για να αναδειχθεί νικήτρια σε διαγωνισμό για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, BTA, αν ο κ. Νάιντενοφ αποδειχθεί ένοχος μπορεί να καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι, τον Οκτώβριο του 2010, ο κ. Νάιντενοφ υποσχέθηκε φακελάκι 200.000 λέβα (100.000 ευρώ) στον εκτελεστικό διευθυντή του Κρατικού Ταμείου Γεωργίας, Σβέτοσλαβ Σιμεόνοφ για να επιστρέψει το ΦΠΑ σε δύο εταιρείες υπό το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, εκμεταλλεύθηκε το αξίωμά του για να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας CHEH, Γιόσιφ Νόβοσαντ να συνάψει κυβερνητικό συμβόλαιο προμήθειας τροφίμων σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Ο Μίροσλαβ Νάιντενοφ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είπε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου με το GERB τονίζοντας ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πιθανή μελλοντική βουλευτική ασυλία για να αποφύγει την ποινική διαδικασία. Κατηγόρησε δε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για άσκηση πιέσεων στις δικαστικές αρχές.

Το πρώην κυβερνών κόμμα GERB σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ποτέ δεν έστησε πολιτική ομπρέλα για να προστατεύσει κάποιον, ανεξάρτητα από το χώρο στον οποίο ανήκει. «Είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής πίεσης από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατά διάφορων πολιτικών θεσμών» τονίζεται στην ανακοίνωση.