Την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που διατύπωσε ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν προς τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης», δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προσθέτοντας πάντως πως περιμένει να δει «τις συνέπειες στην πράξη». «Προφανώς θα δούμε τι θα συμβεί στο εξής», πρόσθεσε.

Ο Οτσαλάν διέταξε τους μαχητές του να παύσουν το πυρ και να αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρωμένοι στο Ντιγιάρμπακιρ επευφήμησαν και ύψωσαν πανό με τη φωτογραφία του Οτσαλάν όταν ένας κούρδος πολιτικός ανέγνωσε τη δήλωση του ηγέτη των ανταρτών, ο οποίος κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

«Συμβαίνει μια στρατηγική αλλαγή», λέει ο Ερτουγρούλ Κουρκτσού, ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος BDP. «Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα κινείται από την ένοπλη εκστρατεία σε μια πολιτιστική εκστρατεία. Και το PKK το αποδέχεται».