Χωρίς συμφωνία έληξε η συνάντηση της σερβικής πολιτικής ηγεσίας με την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Κάθριν Άστον.

Τη συνάντηση αυτή, στην οποία από σερβικής πλευράς συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απασχόλησε το καθεστώς των Σέρβων του Κοσόβου και συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου που θα τους εκπροσωπεί.

Το αίτημα της Σερβίας για παροχή νομοθετικών και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην Ένωση σερβικών δήμων δεν έγινε αποδεκτό και το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 20 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Κάθριν Άστον, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Σέρβων. «Ποτέ δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας όσο βρισκόμαστε σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκολιτς.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και ξεκινώντας από τη φράση του Νίκολιτς, συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε τόσο κοντά στη λύση αλλά και τόσο μακριά».

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι, εάν δεν ληφθούν σοβαρά τα αιτήματα των Σέρβων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και πρόσθεσε: «Εμείς επιθυμούμε συμβιβαστική λύση αλλά δεν θα δεχθούμε την ταπείνωση. Αυτό είναι το μήνυμά μας για τον επόμενη συνάντηση στις 20 Μαρτίου».

Χθες το πρωί, η κ. Άστον συναντήθηκε στην Πρίστινα με την πολιτική ηγεσία των Αλβανών. Στη συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει νομοθετικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες στους Σέρβους.