«Επανάσταση» και «έκπληξη» χαρακτηρίζει την εκλογή του αργεντινού Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στο θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με το όνομα Φραγκίσκος ο ιταλικός Τύπος.

«Επανάσταση στον Άγιο Πέτρο» τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της η La Repubblica με το σχόλιο ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα στη Ρωμαϊκή Κουρία ευνόησαν την εκλογή του αργεντινού πάπα και τορπίλισαν την υποψηφιότητα του ιταλού Άντζελο Σκόλα, που συγκαταλεγόταν στα φαβορί κατά την έναρξη του Κονκλαβίου.

«Η επιλογή για τη διαδοχή του Βενέδικτου XVI αντιπροσωπεύει μία τόσο προφανή και συμβολική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακατανομή της εξουσίας της Κουρίας του Βατικανού. Μία κίνηση ανοίγματος και ελπίδας που κλείνει μία εποχή και φέρνει έναν πάπα μη προερχόμενο από τα ιερά παλάτια», αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

«Η έκπληξη του Φραγκίσκου», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Corriere della Sera. «Το πρόσωπο του Φραγκίσκου είναι ένα όμορφο, απλό και φωτεινό πρόσωπο, που δεν έχει συνηθίσει να κρύβει ό,τι σκέφτεται το κεφάλι και ό,τι αισθάνεται η καρδιά. Εκφράζει τη βούληση της αλλαγής χωρίς ρητορική», γράφει στο κύριο άρθρο του στην εφημερίδα ο συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις.

«Η εκλογή του Φραγκίσκου είναι βέβαιο ότι αποτελεί νεωτερισμό. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Φραγκίσκος θα θελήσει ή θα μπορέσει να κάνει την αλλαγή, αλλά ο απλός τρόπος με τον οποίο παρουσιάσθηκε στον κόσμο δίνει ελπίδα για μία πραγματική, και όχι ρητορική, αλλαγή, για τόσα πράγματα που πρέπει και μπορούν να αλλάξουν», γράφει ο Κλάουντιο Μάγκρις.

«Το γεγονός ότι οι καρδινάλιοι τον επέλεξαν ίσως οφείλεται και στο ότι κατάλαβαν πως υπάρχει σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη η Εκκλησία να στείλει στον κόσμο ένα μήνυμα. Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο ανήκει σε εκείνους που θα γευματίσουν στο συσσίτιο των απόρων όταν βρίσκεται στη Ρώμη, μετακινείται με λεωφορείο ή μετρό, κάνει τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ», γράφει η La Strampa χαιρετίζοντας την εκλογή του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.