Ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από δύο στους τρεις Ιταλούς, λέει ότι προτιμά τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συμμαχίας παρά νέες εκλογές, τρεις εβδομάδες μετά την αναμέτρηση της οποίας το αποτέλεσμα οδήγησε τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.

Στην ερώτηση «Προτιμάτε τον σχηματισμό κυβέρνησης, ή νέες εκλογές τον Ιούνιο;» το 67% των συμμετεχόντων απάντησε το πρώτο, ενώ μόλις ένα 28% απάντησε πως επιθυμεί νέα εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο.

Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας IPR, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων για την ιταλική εφημερίδα, στην πλειοψηφία τους όσοι κλίνουν προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανήκουν στην αριστερά (84%), και ακολουθούν οι συμπαθούντες του κεντρώου Μάριο Μόντι (82%), αλλά και οπαδοί του νεοπαγούς Κινήματος Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο (73%).

Μεταξύ των διάφορων συνδυασμών κυβερνητικού σχήματος που προτείνονται στην έρευνα, η πλειοψηφία (52%) τάσσεται υπέρ μίας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πρόκειται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συμμαχίας, έργο που αποδεικνύεται αδύνατο καθώς ο Μπέπε Γκρίλο – του οποίου το Κίνημα κατήγαγε μια σημαντική νίκη στις εκλογές, καθιστώντας τον ρυθμιστή των εξελίξεων – αρνείται κατηγορηματικά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι.