Σε εκδηλώσεις στα ελληνοαλβανικά σύνορα προσανατολίζεται ο «Πατριωτικός Σύνδεσμος Τσαμουριάς» όπως αυτοαποκαλείται, έτσι ώστε να τιμήσει στην Κονίσπολη την «γενοκτονία από τους Έλληνες», όπως την αναφέρουν, ενώ απευθύνει κάλεσμα και για πορεία στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

«Σήμερα είναι η ώρα για την Τσαμουριά. Υπενθυμίζουμε την 75η επέτειο της γενοκτονίας από τους Ελληνες σοβινιστές κατά των Αλβανοτσάμηδων. Ελάτε μαζί μας στην Κονίσπολη το Σάββατο 22 Ιουνίου», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ενώ τις εκδηλώσεις φαίνεται ότι στηρίζει και το κόμμα των Τσάμηδων, όπως αναφέρει το epiruspost.gr.

Οι Τσάμηδες διοργανώνουν σε ετήσια βάση τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, όμως τα τελευταία χρόνια απέφευγαν να κάνουν την πορεία προς τα σύνορα.

Το κόμμα τους χρησιμοποιήθηκε από τον Ράμα για να διατηρηθεί στην Κυβέρνηση ωστόσο στις τελευταίες εκλογές βγήκε αρκετά αποδυναμωμένο.

Παρότι για την Ελλάδα τσάμικό ζήτημα δεν υφίσταται η Αλβανία εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί κάθε φορά που θέλει να ανεβάσει τους τόνους ή να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για διμερή ζητήματα.