Δύο Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα, ανακοίνωσαν χθες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αυτοκτονίες αυτές προστίθενται σε μια μακρά σειρά παρόμοιων πράξεων διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης της κυριαρχίας του Πεκίνου στο Θιβέτ.

Οι οργανώσεις Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ και Ελεύθερο Θιβέτ, των οποίων οι έδρες βρίσκονται αντίστοιχα στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, αναφέρουν σε χωριστές δηλώσεις τους ότι ο Τσεσούνγκ Κιάμπ αυτοπυρπολήθηκε σε ένα βουδιστικό μοναστήρι στην δυτική επαρχία Γκανσού.

Ο νέος άνδρας,27 ετών, ήταν εξάδελφος ενός άλλου Θιβετιανού που αυτοπυρπολήθηκε το Δεκέμβριο. Προέβη στο απονενοημένο διάβημα αυτό κατά την τελευταία ημέρα των εορτασμών του θιβετιανού Νέου Έτους, ανέφερε η ICT χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ και ο ραδιοσταθμός Radio Free Asia, που έχει επίσης την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι ένας άλλος Θιβετιανός έκανε το ίδιο την Κυριακή στην επαρχία Τσινγκάι. Σύμφωνα με την Διεθνή Εκστρατεία, ονομαζόταν Φάγκμο Νταντράπ.

Τουλάχιστον εκατό Θιβετιανοί έχουν αυτοκτονήσει ή έχουν προσπαθήσει να το κάνουν αυτοπυρπολούμενοι από το 2009 σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της Κίνας έναντι της μειονότητας.