Οι ιταλικές μετοχές και τα ομόλογα κέρδισαν έδαφος κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, καθώς η χαμηλή συμμετοχή των Ιταλών ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές, ενθάρρυνε τους επενδυτές να ποντάρουν στη νίκη του κεντροαριστερού μεταρρυθμιστικού συνασπισμού που, μολονότι ακούγεται παράδοξο, ευνοείται από την κακοκαιρία που επικρατεί στη χώρα.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έδειχναν προβάδισμα του ηγέτη του κεντρο-δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, θα τού εξασφαλίσει την πολυπόθητη εκλογική νίκη, στην δοκιμαζόμενη από την ύφεση τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η άνοδο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, χάρη στην ψήφο διαμαρτυρίας, και η εντυπωσιακή επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δημιούργησαν αμφιβολίες για την προοπτική σχηματισμού μίας σταθερής κυβέρνησης Μπερσάνι, ακόμη και με τη συνεργασία του κεντρώου κόμματος του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Όμως, η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων κατά την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας οδήγησε ορισμένους επενδυτές στην πρόβλεψη ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές απέναντι στον Λαό της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι, που βασίζεται σε ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο σε ένα βαθμό εμποδίσθηκε να φθάσει μέχρι τις κάλπες εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και του χιονιού.

Οι τιμές των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ανέβηκαν, ενώ παράλληλα το σπρεντ περιορίσθηκε στις 281 μονάδες βάσεις, από 289 την Παρασκευή. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 1,1%.

«Οι αγορές περιμένουν ένα κεντροαριστερό συνασπισμό με τον Μόντι, που θα προσφέρει αρκετή σταθερότητα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Φιλίπο Ντιόντοβιτς της χρηματιστηριακής IG Italy. «Αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι να γίνουν γνωστά τα exit polls», πρόσθεσε.