Αβραμόπουλος: Ιστορικό βήμα η ανάπτυξη της FRONTEX στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Αλβανία είναι κάτι περισσότερο από μια γειτονική χώρα»


ΚΟΣΜΟΣ
23:00
21/05/2019
Αβραμόπουλος: Ιστορικό βήμα η ανάπτυξη της FRONTEX στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας
4
loading

Παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υπογράφτηκε σήμερα στα Τίρανα η συμφωνία ανάπτυξης της FRONTEX στη γειτονική χώρα, όπου αποφασίστηκε η έναρξη της πρώτης κοινής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε γειτονική χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα σηματοδοτήσει μια νέα διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι κοινές αποσπάσεις των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των συνοριοφυλάκων της Αλβανίας θα ξεκινήσουν αύριο, 22 Μαΐου, στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για το θέμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ράμα, τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαντέρ Λεσάι, όπως και τον εκτελεστικό διευθυντή Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λεζερί.

Χαρακτηρίζοντας ορόσημο της συνεργασίας της Ε.Ε. με τα Δυτικά Βαλκάνια τη σημερινή ημέρα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για ιστορικό βήμα, καθώς «θα είναι η πρώτη φορά που ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα αναπτυχθούν σε χώρα εκτός της Ε.Ε. και θα μπορούν να προσφέρουν άμεση βοήθεια και επιτόπου βοήθεια σε χώρα εταίρο. Σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων, την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πράγματι κοινές και κοινή πρέπει να είναι και η απάντησή μας».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η Αλβανία παραμένει υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων της και όλες οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διεξάγονται σε συμφωνία με τις Αρχές των Τιράνων, αλλά και με την Ελλάδα, που είναι το γειτονικό Ευρωπαϊκό Κράτος Μέλος. «Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διαθέσει απλά την πλήρη βοήθεια και υποστήριξη της, σε πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας, προς το συμφέρον της Αλβανίας και προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στη συνέχεια για το είδος της συνεργασίας, ανέφερε «Ενώ η συνολική κατάσταση κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει σταθερή με συνεχώς χαμηλά επίπεδα αφίξεων, αυτή η στενότερη συνεργασία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε γρήγορα, εάν χρειαστεί, και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεταναστευτικές ροές. Θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε ολόκληρη την περιοχή.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Αλβανία είναι κάτι περισσότερο από μια γειτονική χώρα. Η Αλβανία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτό το νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας αποτελεί σημείο καμπής στον κοινό τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνόρων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό, κ. Έντι Ράμα και τις αρχές της Αλβανίας για αυτό το επίτευγμα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Αλβανία και την Ε.Ε., ενώ διευκρίνισε πως παρόμοιες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχουν επίσης διαπραγματευθεί με επιτυχία η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Σερβία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

«Βήμα βήμα φέρνουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην Ε.Ε. Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα τέτοιο βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε επί του θέματος ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2018 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2019.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  Βάζουμε στοίχημα Δημητράκη των εμβολίων , ότι θα μας καλέσουν να αναγνωρίσουμε την ΒΟΡΙΟ ΗΠΕΙΡΟ και εσείς θα φωνάζετε . . . . η Ήπειρος είναι μία και είναι Ελληνική . . . !
  Όσο θέλεις στοίχημα . . . !

 2. avatar τα σύνορα της Ευρώπης

  είναι στο Αιγαίο, όχι στην Αλβανία...τί βγήκε η Ελλάδα από την Ευρώπη; πότε;;;

 3. avatar Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ

  Αντί να μπούνε στα ελληνικά σύνορα, μπήκαν στα αλβανικά, εκεί τελειώνει η ΕΕ, για να μαζευτούν όλοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Αυτά τα λέει Έλληνας επίτροπος!!!!!

 4. avatar Όλα μια χαρα

  Από το έχει σύνορα η θάλασσα " ...στο κλείσαμε τα σύνορα προς Ευρώπη εγκλωβίζοντας τους επενδυτές του συριζα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει