Η κουβανή αντιφρονούσα μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες έφτασε χθες στην Ρεσίφε, στη βορειοανατολική Βραζιλία, η οποία αποτελεί τον πρώτο σταθμό μιας τρίμηνης περιοδείας της σε περίπου 12 χώρες στην αμερικανική ήπειρο και στην Ευρώπη. Εκεί την υποδέχθηκαν φίλοι, μεταξύ των οποίων ο κινηματογραφιστής Ντάντο Γκαλβάου, δημοσιογράφοι, αλλά και μια μικρή ομάδα διαδηλωτών.

Η Σάντσες, χαμογελαστή, αντιμετώπισε τους περίπου 20 ακτιβιστές υπέρ των αρχών της Κούβας που την κατηγορούσαν ότι “προδίδει το κίνημα”, είναι πράκτορας της CIA και στις υπηρεσίες των ΗΠΑ και της φώναζαν “έξω Γιοάνι”, λέγοντας ότι εύχεται οι άνθρωποι να είχαν την ίδια ελευθερία να διαδηλώνουν και στην πατρίδα της.

«Ζήτω η δημοκρατία, θέλω αυτήν τη δημοκρατία και στην χώρα μου», απάντησε η μπλόγκερ στους διαδηλωτές, σύμφωνα με τις δηλώσεις της που επικαλείται ο ιστότοπος πληροφόρησης G1.

Στο πρώτο της αυτό ταξίδι στο εξωτερικό, μετά την άρνηση των κουβανικών αρχών περισσότερες από είκοσι φορές τα τελευταία πέντε χρόνια να της δώσουν διαβατήριο, η Σάντσες θα μεταβεί στο Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα, όπου θα πάρει μέρος στην διαφημιστική προβολή του ντοκιμαντέρ Conexion Honduras, στο οποίο παρουσιάζεται συνέντευξη που έχει πάρει από αυτήν ο Γκαλβάου. Ο κινηματογραφιστής πραγματοποίησε μεγάλη εκστρατεία στην Βραζιλία για να μπορέσει να την επισκεφθεί η Κουβανή.

Την Πέμπτη, η Σάντσες θα μεταβεί στο Σάο Πάολο, όπου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Ελεύθερη Κούβα: Ζώντας και γράφοντας στην Αβάνα».

«Η Βραζιλία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για να ξεφύγω από την νησιωτική μου εξορία», δήλωσε η Σάντσες αναφερόμενη στην χώρα της για να εξηγήσει γιατί επέλεξε τη Βραζιλία ως πρώτο σταθμό της περιοδείας της, η οποία θα την φέρει επίσης κυρίως στο Μεξικό, στην Αργεντινή, στις ΗΠΑ, στην Τσεχία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πολωνία και στην Ολλανδία.

Η 37χρονη Σάντσες, η οποία έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Ορτέγκα ι Γκασέτ της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» για το ιστολόγιό της με το καυστικό ύφος «Generacion Y» (www.desdecuba.com/generaciony/).

Χάρη σε έναν νέο νόμο περί μετανάστευσης που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Ιανουαρίου στην Κούβα, η Σάντσες μπόρεσε να βγάλει διαβατήριο στις 31 Ιανουαρίου.