Στα προβλήματα των μικρομεσαίων, την ανεργία και τους μισθούς έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε ανάκαμψη της οικονομίας, στήριξη της μεσαίας τάξης, μείωση της ανεργίας και μια «πιο έξυπνη κυβέρνηση που δουλεύει για τους πολλούς και όχι μόνο για λίγους».

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, καθώς και να θεσπίσει νομοθεσία που να εξασφαλίζει ότι οι γυναίκες αμείβονται εξίσου με τους άνδρες, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για τη βελτίωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

Ο φετινός λόγος του αμερικανού προέδρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα των μικρομεσαίων ενώ έριξε ιδιαίτερο βάρος και στη μείωση της ανεργίας η οποία αγγίζει το 7,9%. Ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων ύψους 50 εκατ. δολαρίων στην ανακατασκευή δρόμων και γεφυρών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ ζήτησε και επενδύσεις σε έργα υποδομής, παιδείας και καθαρής ενέργειας. Πρότεινε ένα οικονομικό πρόγραμμα με υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους και τόνισε ότι κύριο μέλημα της γενιάς του είναι «η επανεκκίνηση της πραγματικής μηχανής της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης – της ακμάζουσας μεσαίας τάξης».