Η γη είναι το μόνο γνωστό στον άνθρωπο αγαθό που δεν χάνει ποτέ την αξία του, εξασφαλίζοντας περιουσίες που θα υπάρχουν διαχρονικά.

Πόσα εδάφη χρειάζονται όμως για να μετατρέψουν κάποιον σε γαιοκτήμονα; Αν πρέπει να το πούμε, πολλά!

Αυτό μας λέει το περιοδικό «The Land Report», το οποίο δημοσιεύει κάθε χρόνο τη λίστα με τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης των ΗΠΑ. Και στις 20 πρώτες θέσεις συναντάμε σταθερά ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους περισσότερα από μισό εκατομμύριο στρέμματα ο καθένας.

Άλλοι παραδοσιακοί μεγαλοκτηματίες με ιστορικές καταβολές και άλλοι νεοφερμένοι στην επικράτεια της γης, πετυχημένοι επιχειρηματίες που το έριξαν στην κτηματομεσιτική δηλαδή, τα στρέμματα ζαλίζουν με τα νούμερά τους…

Νο 1 – John Malone: 2.200.000 στρέμματα

Ο κροίσος των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης επενδύει εδώ και καιρό στη γη, αποκτώντας πελώριες εκτάσεις. Σήμερα είναι μάλιστα ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης της Αμερικής. Σύμφωνα μάλιστα με το «Land Report», ξοδεύει πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο για να συντηρεί τα ιστορικά κτίσματα στις τεράστιες εκτάσεις του στα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ.

Νο 2 – Τεντ Τέρνερ: 2.000.000 στρέμματα

Ο άνθρωπος που έφτιαξε τον ενημερωτικό κολοσσό CNN δεν είναι απλώς ο δεύτερος μεγαλύτερος τσιφλικάς της Αμερικής, αλλά και ο μεγαλύτερος εκτροφέας βισώνων του κόσμου. Έχοντας πλουτίσει από τη μιντιακή του αυτοκρατορία, επενδύει τα τελευταία χρόνια σε εκτάσεις και ζώα, έχοντας σήμερα περισσότερους από 50.000 βίσωνες στα χέρια του.

Νο 3 – Οικογένεια Emmerson: 1.956.100 στρέμματα

Η φαμίλια των Emmerson ασχολείται παραδοσιακά με την υλοτομία και η εταιρία ξυλείας της, Sierra Pacific Industries, κατέχει σήμερα 1.956.100 στρέμματα δάσους στις τέσσερις γωνιές της Βόρειας Αμερικής.

Νο 4 – Οικογένεια Reed: 1.729.232 στρέμματα

Άλλη μια οικογένεια παραδοσιακών ξυλοκόπων εδώ και 5 γενιές, οι Reed συνεχίζουν να ασχολούνται αποκλειστικά με την Green Diamond Resources Company. Τα 1,7 εκατ. στρέμματα δάσους που έχουν στα χέρια τους βρίσκονται σε 8 πολιτείες των ΗΠΑ.

Νο 5 – Stan Kroenke: 1.380.000 στρέμματα

Ο ζάπλουτος επιχειρηματίας του κόσμου των σπορ, που έχει μεταξύ άλλων την ποδοσφαιρική Άρσεναλ, τους Denver Nuggets του ΝΒΑ αλλά και ομάδες σε όλα λίγο-πολύ τα ομαδικά αθλήματα της χώρας του, είναι επίσης ιδιοκτήτης αναρίθμητων ράντσων. Ένα μάλιστα από αυτά, στο Γουαϊόμινγκ, απλώνεται σε 560.000 στρέμματα.

Νο 6 – Οικογένεια Irving: 1.247.880 στρέμματα

Άλλη μια φαμίλια ιστορικών υλοτόμων, οι Irving διαθέτουν τεράστιες εκτάσεις στις ΗΠΑ και ακόμα περισσότερα μάλιστα στρέμματα στη γενέτειρά τους, τον Καναδά. Ο πατριάρχης της φαμίλιας, J.D. Irving, ίδρυσε την εταιρία του το 1882, μετατρέποντας τους κληρονόμους του στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες της Αμερικής, μια θέση που σήμερα έχουν απωλέσει.

Νο 7 – Brad Kelley: 1.150.000 στρέμματα

Ο διαβόητος κάποτε καπνοβιομήχανος είναι σήμερα ένας σεβάσμιος γαιοκτήμονας, έχοντας στην κατοχή του καλλιεργήσιμη γη, βοσκοτόπια και ιπποδρόμους. Ακόμα και το περίφημο ιπποφορβείο Calumet Farm στο Κεντάκι του ανήκει, το οποίο έχει αποδώσει μια μακρά σειρά από ένδοξα άλογα κούρσας.

Νο 8 – Οικογένεια Singleton: 1.110.000 στρέμματα

Η Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό είναι αποκλειστική υπόθεση των Singleton, ο γενάρχης των οποίων ίδρυσε τον όμιλο Teledyne το 1960, πλούτισε κατόπιν και ήδη από το 1986 άρχισε να αγοράζει όποια έκταση έπεφτε στα χέρια του. Γεγονός που συνέχισε να κάνει ως και τη μέρα που έφυγε από τον κόσμο το 1999. Οι κληρονόμοι του το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να αποδεχθούν τα πολλά και πελώρια ράντσα του μπαμπά.

Νο 9 – Peter Buck: 925.000 στρέμματα

Ο συνιδρυτής της αλυσίδας πρόχειρου φαγητού Subway έχει όλη την πολιτεία του Μέιν δική του, αποκτώντας ό,τι μπορούσε να βρει, από αγρούς και οικόπεδα μέχρι βοσκοτόπια, δάση και βουνά ολόκληρα.

Νο 10 – Απόγονοι του King Ranch: 911.215 στρέμματα

Τα αγροτεμάχια του Τέξας ανήκουν στους κληρονόμους του Richard King, ενός νεαρού κοσμηματοπώλη που έφτιαξε κάποια στιγμή στο νότιο Τέξας μια εταιρία με ατμόπλοια. Ο King άρχισε να αγοράζει μαζικά γη στο νότιο Τέξας, η οποία μετατράπηκε κατά τον 19ο αιώνα στο περιβόητο ράντσο που φέρει το όνομά του (King Ranch) και ούτε με το μάτι δεν μπορείς να το ατενίσεις…