Βαριές κατηγορίες κατά της πρώην υποψήφιας προέδρου της Κολομβίας Ινγκριντ Μπετανκούρ, η οποία απήχθη στις 23 Φεβρουαρίου του 2002 από την οργάνωση Farc (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας) και παρέμεινε υπό ομηρεία για έξι χρόνια, εξαπολύει η πρώην βοηθός της, η οποία επίσης είχε απαχθεί από τη Farc.

Η Κλάρα Ρόγιας καταγγέλλει πως το βιβλίο της Μπετανκούρ για την ομηρεία της στη ζούγκλα της Κολομβίας περιέχει «ψέματα και καρφιά». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό W, η Ρόγιας δήλωσε πως δεν ευσταθούν οι υπαινιγμοί της Μπετανκούρ πως το 2006, όταν η Ρόγιας έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι ενώ τελούσε υπό ομηρεία ζήτησε να γεννήσει σε αιχμαλωσία. «Πώς τολμάει να υπαινιχθεί κάτι τέτοιο χωρίς στοιχεία;», αναρωτήθηκε.

Όπως η ίδια ισχυρίζεται, μάλιστα, η Μπετανκούρ της πρότεινε να παραδώσει το γιό της Μανουέλ στους αντάρτες και να τον ξεχάσει.

Κι άλλοι πρώην όμηροι, οι οποίοι πέρασαν πολύ χρόνο μαζί με την Μπετανκούρ, επίσης καταφέρθηκαν εναντίον της.
Η εις βάρος της κριτική έχει αμαυρώσει το προφίλ της πρώην πολιτικού που στην αρχή αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας, και μάλιστα όταν απελευθερώθηκε υπήρξε έντονη φημολογία ότι θα είναι υποψήφια για βραβείο Νομπέλ.

Εκτός από τις κατηγορίες για αλαζονεία που δέχεται από τους πρώην συγκρατούμενούς της, ο σύζυγός της έχει καταθέσει αγωγή διαζυγίου, επικαλούμενος λόγους απιστίας και αχαριστίας.

Η απαίτησή της για αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων από την κολομβιανή κυβέρνηση, την οποία στη συνέχεια απέσυρε, την έκανε ακόμη πιο αντιπαθή.