Τα προβλήματα στα Βαλκάνια θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, ήταν η κοινή διαπίστωση του πρωθυπουργού της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι.

Ιδιαίτερα για το Κόσοβο, ο κ. Ντάτσιτς επιβεβαίωσε την αφοσίωση στη διαδικασία του διαλόγου ενώ κάλεσε και την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, όταν πρόκειται για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου».

Ο κ. Νταβούτογλου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη σερβική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επικείμενη επίσκεψη – την ερχόμενη Δευτέρα-στην Κωνσταντινούπολη του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε καταλυτικό το ρόλο της Σερβίας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις Βελιγραδίου – Άγκυρας.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Νταβούτογλου επιβεβαίωσαν ότι μέσα στο 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι κοινή διακυβερνητική σύνοδος των δύο χωρών.

Πριν από τη συνάντηση ο τούρκος υπουργός συναντήθηκε με τον σέρβο ομόλογό του Ίβαν Μίρκιτς. Στη συνάντηση, οι δύο υπουργοί συμπέραναν ότι η συνεργασία Σερβίας-Τουρκίας αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.