Οι επικεφαλής 85 ΜΚΟ από τα δυτικά Βαλκάνια υπέγραψαν κοινή επιστολή/αίτημα, την οποία απέστειλαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ, από τον οποίο ζητούν να μην αναβληθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία.

Με την επιστολή ζητείται να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου του 2018 και να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αλβανία, τον Ιούνιο του 2019. Εκφράζεται επίσης η ανησυχία ότι «ενδεχόμενη αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο αυτές χώρες θα ενίσχυε τον ευρωσκεπτικισμό στα δυτικά Βαλκάνια, θα έβλαπτε το κύρος της ΕΕ και θα αποθάρρυνε τις πολιτικές ελίτ στην περιοχή για να προχωρήσουν στην επίλυση διμερών διενέξεων». Στην επιστολή γίνεται αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία χαρακτηρίζεται πρότυπο για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων.

«Εκτιμάμε ιδιαίτερα την τόλμη και την επιμονή των ηγετών των Σκοπίων και της Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, όπως και το γεγονός ότι δημιούργησαν ένα πρότυπο για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το πρότυπο θα χρησιμοποιηθεί και για τη διευθέτηση άλλων διενέξεων στην περιοχή και θα συμβάλει στην σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική όλων μας» αναφέρεται στην επιστολή.

Οι 85 ΜΚΟ που την υπέγραψαν δραστηριοποιούνται στην Σερβία, τα Σκόπια, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.