Τη στιγμή που όλα τα κόμματα κάνουν τον απολογισμό τους για το αποτέλεσμα των εκλογών της 28ης Απριλίου, ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας επέλεξε να αναβάλει για τις 6 Μαΐου τη σύνοδο των εκτελεστικών οργάνων του κόμματος, προκειμένου να εκτιμήσoυν την κατάσταση και να σχεδιάσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η παράταξη ενόψει του νέου πολιτικού πανοράματος και των επερχόμενων εκλογών για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Ευρωβουλή.

Ο Π. Ιγκλέσιας μετά το κλείσιμο της κάλπης είχε τονίσει πως κύρια γραμμή του κόμματος θα παραμείνει ο στόχος «να εργασθεί προς την κατεύθυνση μίας κυβέρνησης συνεργασίας» με τους Σοσιαλιστές του PSOE. Ωστόσο, από χθες η πρόθεση των Σοσιαλιστών απέναντι στη διαθεσιμότητα που δήλωσαν οι Podemos εκφράσθηκε μέσω της Κάρμεν Κάλβο, αντιπροέδρου του Πέδρο Σάντσεθ, η οποία επεσήμανε πως το κόμμα της «πρωτίστως θα επιδιώξει να κυβερνήσει μόνο του».

Ο Π. Ιγκλέσιας δεν βρίσκεται πλέον στην πλεονεκτική θέση του 2016, όταν είχε ξαναπροτείνει από θέση υπεροχής στον Σάντσεθ μία κυβερνητική συμμαχία προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Τότε, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μόνο 400.000 ψήφοι -με το «ξεπέρασμα» (sorpaso) να φαίνεται προ των πυλών- ενώ σήμερα είναι 3,5 εκατ. ψήφοι που χωρίζουν τα δύο κόμματα και οι Podemos δεν μπορούν να θέσουν τους ίδιους όρους που διεκδικούσαν τότε σε ένα δικομματικό κυβερνητικό σχήμα. Σήμερα, ο πήχης τους έχει κατέβει στις προτάσεις «για τη σύνθεση ενός κυβερνητικού προγράμματος». Πράγμα για το οποίο όμως οι Σοσιαλιστές δεν δείχνουν να ανυπομονούν, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μαΐου για τους δήμους, τις Αυτόνομες Περιφέρειες και το Ευρωκοινοβούλιο, που ενδεχομένως να παγιώσουν την εκλογική τους δύναμη και να τους επιτρέψουν να κυβερνήσουν μόνοι τους, με κατά περίσταση συμμαχίες στο Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Π. Ιγκλέσιας στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλει όρους. Τα συντριπτικά για το κόμμα του αποτελέσματα -όπου σε τρεις Αυτόνομες Περιφέρειες (Καστίλια και Λεόν, Καστίλια-Λα Μάντσα και Εξτρεμαδούρα) δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή- και τα ισχνά αποτελέσματά του αλλού, ενδέχεται να επηρεάσουν και τη στάση των ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές. Ιδίως στους δήμους, πεδίο υπεροχής τους στις προηγούμενες εκλογές: όπως στη Μαδρίτη, έπειτα και από την φυγή του υπ’ αριθμ. 2 του κόμματος Ίνιγο Ερεχόν και τη σύμπραξή του σε άλλο ψηφοδέλτιο με τη νυν δήμαρχο της πρωτεύουσας Μανουέλα Κάρμενα. Στην περιφέρεια της Μαδρίτης, η διάσπαση των ψηφοδελτίων, η άνοδος του Vox και των Σοσιαλιστών, προοιωνίζονται ότι η μάχη θα είναι σκληρή για τους Podemos, ώστε να κρατηθούν σε υψηλά ποσοστά στην πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες Περιφέρειες, όπου υποχώρησαν από την προηγούμενη δύναμή τους.

Στην Καταλονία για παράδειγμα, όπου οι Podemos αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη το 2016 και όπου τον Μάιο θα επιδιώξουν την επανεκλογή της Άντα Κολάου στη δημαρχία της Βαρκελώνης, το κόμμα του Ιγκλέσιας υποχώρησε στην τρίτη θέση. Η άνοδος της εθνικιστικής Αριστεράς του ERC και η ανάκαμψη των Σοσιαλιστών του PSC, επίσης ενδέχεται να επηρεάσουν το μέλλον της Κολάου, παρά τη δημοφιλία της.

Εάν τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιωθούν, αυτό θα σημαίνει πως οι Podemos χάνουν δύο από τα εμβληματικά προπύργιά τους, τους λεγόμενους «δήμους της αλλαγής». Μόνον στο Κάδιθ, ο Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ «Κίτσι» φαίνεται ικανός να διατηρήσει τη δημαρχεία.

Οι συμμαχίες των Podemos και σε άλλες αυτόνομες περιοχές, όπως στη Βαλένθια και τη Γαλικία, δεν καρποφόρησαν εξίσου. Η άρνηση αρκετών τοπικών αριστερών σχηματισμών να συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο, στοίχισε και στις δύο πλευρές. Στη Γαλικία, οι Podemos, IU, Ex Equo, έχασαν τη μία έδρα από τις τρεις που κατείχαν, ενώ οι En Marea δεν εξέλεξαν βουλευτή. Στη Βαλένθια, όπου οι Podemos συμμετείχαν στην τοπική κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον σοσιαλιστή Τσίμο Πουτς, που για πρώτη φορά μετά 30 χρόνια εξεδίωξε από την εξουσία το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), οι πρώην σύμμαχοι των Podemos, οι Compromis εξέλεξαν στο εθνικό Κοινοβούλιο μόλις έναν βουλευτή και έτσι η συμμαχία των δύο (Podemos- Compromis) έχασε έναν βουλευτή εν σχέσει προς τις προηγούμενες εκλογές, όταν είχε κερδίσει εννέα.

Μετά τις προχθεσινές εκλογές και στην Περιφέρεια της Βαλένθια, ο Πουτς είναι έτοιμος να συμπεριλάβει και πάλι τους Podemos στην τοπική κυβέρνηση, υπό νέους όρους όμως.

Η μόνη στιγμή αυτοκριτικής το βράδυ της Κυριακής από τον Ιγκλέσιας ήταν μόνον όταν επιβεβαιώθηκε πως το κόμμα του έμενε στο Κοινοβούλιο με μόλις 42 βουλευτές —29 λιγότερους από το 2016: «Θα μας άρεσε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.