Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα μετά την αναγγελία ότι, στις 8 Φεβρουαρίου, στη Λιουμπλιάνα θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη μεγάλη διαδήλωση κατά των πολιτικών ελίτ, αλλά και αντιδιαδήλωση, από το δεξιό κίνημα Συνέλευση για τη Δημοκρατία.

Ο κ. Παχόρ, στο περιθώριο εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, τόνισε ότι οι εντάσεις δεν πρέπει να εκτονώνονται στους δρόμους, διότι δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις, όπως το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας σε συγκέντρωση της Συνέλευσης για τη Δημοκρατία στο Μάριμπορ, σε ένδειξη συμπαράστασης στον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς ότι δεν είχε δηλώσει περιουσιακά στοιχεία 220.000 ευρώ.

Ο Μπορούτ Παχόρ προέβη στα συγκεκριμένα σχόλια μετά την ανακοίνωση της Συνέλευσης για τη Δημοκρατία ότι θα διοργανώσει νέα διαδήλωση στην πλατεία Κογκρέσου, στη Λιουμπλιάνα, στις 8 Φεβρουαρίου, Ημέρα Πολιτισμού στη Σλοβενία.

Στην ίδια πλατεία αναγγέλθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί η 3η «Πανσλοβενική Εξέγερση» κατά των πολιτικών ελίτ και της τακτικής που ακολουθούν.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης για τη Δημοκρατία, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Λόβρο Στουρμ, χαρακτήρισε την αντιδιαδήλωση «καλοπροαίρετη και ειρηνική» και τόνισε ότι θα είναι μία εποικοδομητική συμβολή στον διάλογο που θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για τη Σλοβενία.

Ο κ. Στουρμ είπε ότι η χώρα είναι στο σωστό δρόμο για την έξοδο από τις δυσκολίες που έφερε η οικονομική κρίση με τα σημαντικά βήματα που κάνει η κυβέρνηση, αλλά τώρα ανησυχεί εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας.

Η Επιτροπή που συντονίζει την «Πανσλοβενική Εξέγερση» απάντησε με αγανάκτηση, σημειώνοντας ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι πίσω από την Συνέλευση για τη Δημοκρατία βρίσκεται το κυβερνών Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Η Επιτροπή χαρακτήρισε τη διαδήλωση που διοργανώνει η Συνέλευση για τη Δημοκρατία τέσσερις ώρες πριν από το δικό της συλλαλητήριο «σκόπιμη πρόκληση διαμάχης μεταξύ απλών πολιτών, οι οποίοι δεν είναι η αιτία της πολιτικής και ηθικής κρίσης στη χώρα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι την τακτική αυτή εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το κυβερνών Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα, ανώτατα στελέχη του οποίου συμμετέχουν σε περιοδεία της Συνέλευσης για τη Δημοκρατία σε σλοβενικές πόλεις και χωριά της χώρας, διέψευσαν ότι είναι πίσω από την πρωτοβουλία, αλλά πρόσθεσαν ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Στουρμ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Συνέλευση για τη Δημοκρατία επιχειρεί να προκαλέσει συγκρούσεις και αναρωτήθηκε «αν τα πράγματα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να φοβόμαστε για ξέσπασμα βίας».

Ο κ. Στουρμ υποστήριξε ότι δεν ήταν σίγουρος αν είχε αναγγελθεί άλλη διαδήλωση την ίδια μέρα και πρόσθεσε ότι η συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας της Συνέλευσης για τη Δημοκρατία θα διεξαχθεί το πρωί.

«Η διαδήλωση που διοργανώνουμε θα έχει πολιτιστικό πρόγραμμα με το οποίο θα επιδιώξουμε να δείξουμε πως είναι μία ειρηνική διαδήλωση, χωρίς βία και με ανταλλαγή ιδεών», υποστήριξε ο κ. Στουρμ.