Εργάτες που δούλευαν στις σκαλωσιές στη διάρκεια των εργασιών για την ανακαίνιση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων αψήφησαν την απαγόρευση καπνίσματος κατά καιρούς, όμως δεν ήταν αυτή η αιτία που προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά στον ναό, σύμφωνα με την εταιρεία που είχε αναλάβει τις εργασίες.

«Υπήρχαν συνάδελφοι που από καιρού εις καιρόν παραβίασαν τους κανόνες και λυπούμαστε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της εταιρείας Le Bras Freres, ξεκαθαρίζοντας: «Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε ένα αποτσίγαρο να είναι η αιτία της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων»

Ο Εσκεναζί δήλωσε ότι κάποιοι εργάτες «παραδέχθηκαν ενώπιον της αστυνομίας ότι κάπνιζαν κατά διαστήματα», επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της σατιρικής εφημερίδας Le Canard Enchaine, η οποία αποκάλυψε ότι οι ερευνητές βρήκαν στον τόπο της πυρκαγιάς επτά γόπες τσιγάρων.

«Υπήρχε πράγματι απαγόρευση να καπνίζει κανείς πάνω στη σκαλωσιά», συνέχισε ο Μαρκ Εσκεναζί. Όμως μολονότι «η απαγόρευση αυτή γινόταν λίγο πολύ σεβαστή […] ήταν λίγο περίπλοκο να κατέβει κανείς επειδή ήταν χρονοβόρο».

Ωστόσο, αποκλείεται η πυρκαγιά να οφείλεται στην αμέλεια αυτή, επέμεινε, προσθέτοντας πως «αν κάποιος έχει δοκιμάσει να ανάψει ένα τζάκι, ξέρει πως δεν θα συμβούν πολλά πράγματα αν βάλει ένα αποτσίγαρο πάνω σ’ ένα κούτσουρο βελανιδιάς».

Αναφερόμενος εξάλλου στο σενάριο να προκλήθηκε η πυρκαγιά από τα ηλεκτρικά μοτέρ των ανελκυστήρων της σκαλωσιάς, ο Μαρκ Εσκεναζί διαβεβαίωσε πως τα μοτέρ αυτά «δεν δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα».

«Σε κάθε περίπτωση βρίσκονται μακριά από το βέλος ενώ αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στο εσωτερικό του κτιρίου», δήλωσε προσθέτοντας πως «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί (οι ανελκυστήρες) να ευθύνονται για την πυρκαγιά».