Πάνω από 12.000 Σύροι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατέφυγαν στην Ιορδανία τις τελευταίες έξι ημέρες για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη χώρα τους, δήλωσε σήμερα μια ιορδανική κυβερνητική πηγή.

«Πάνω από 12.000 Σύροι διέφυγαν στην Ιορδανία κατά την διάρκεια των έξι τελευταίων ημερών. Η πλειονότητα τους είναι γυναίκες και παιδιά. Από την αρχή του έτους περίπου 25.000 Σύροι έχουν εισέλθει στη χώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνμαρ αλ Χαμούντ, εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τους Σύρους πρόσφυγες.

Οι ιορδανικές αρχές έχουν υποδεχθεί πάνω από 300.000 Σύρους πρόσφυγες από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ που μετατράπηκε σε ένοπλη σύρραξη το Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξ αυτών έχουν καταγραφεί και δέχονται αρωγή από αυτή οι 176.000.
Ενώ ο αριθμός των Σύρων προσφύγων οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε γειτονικές χώρες και στη Βόρεια Αφρική ξεπερνούν σήμερα τους 600.000, η Αρμοστεία εκτιμά ότι ενδέχεται ο αριθμός αυτός να φθάσει το 1,1 εκατ. ως τον Ιούνιο, εάν ο εμφύλιος πόλεμος συνεχιστεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο συριακός στρατός σφυροκόπησε περιοχές στην περιφέρεια της Δαμασκού, στο έδαφος και από τον αέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά διεξήγαγαν επιδρομές στην Ντούμα, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας και πέταξαν πάνω από την ανατολική Γούτα, μια κατάφυτη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα όπου αντάρτες διατηρούν βάσεις, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία.

Ταυτόχρονα, το πυροβολικό βομβάρδισε τις συνοικίες Νταράγια και Μουανταμίγια αλ Σαμ, στα νοτιοδυτικά και Μπέιτ Σάχεμ και Γάλντα, νότια της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Ουάταν, που πρόσκειται στο καθεστώς, «στην ανατολική Γούτα, μονάδες του συριακού στρατού συνέχισαν να καταδιώκουν ενόπλους στα κρησφύγετά τους χρησιμοποιώντας κάθε είδους όπλα, περιλαμβανομένων του πυροβολικού και της αεροπορίας». Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι «ο αυτοκινητόδρομος προς το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού είναι ασφαλής και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, όπως και οι πτήσεις της Syrian Air».

Στη Δαμασκό «η κατάσταση στον καταυλισμό (Παλαιστίνιων προσφύγων στο) Γιαρμούκ, όπου είναι συγκεντρωμένες ένοπλες ομάδες, παραμένει πάντοτε τεταμένη, και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις παλαιστινιακές λαϊκές επιτροπές και τις ένοπλες ομάδες συνεχίζονται», πάντα κατά την αλ Ουάταν.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Χαλέπι, όπως και στην επαρχία Χομς, στο κεντρικό τμήμα της Συρίας, και την Ντεράα στο νότο, όπου τουλάχιστον 5 αντάρτες σκοτώθηκαν.

Στις βορειοανατολικές κουρδικές περιοχές τουλάχιστον 56 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν μέσα σε έξι ημέρες στη Ρας αλ Άιν, μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου σημειώνονται συχνά συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, της συριακής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK) και αντάρτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Χθες συνολικά 178 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Συρία, περιλαμβανομένων 55 πολιτών, σύμφωνα με έναν απολογισμό της ίδιας ΜΚΟ. Μεταξύ αυτών, 31 παραστρατιωτικοί που μάχονταν για το καθεστώς σκοτώθηκαν σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην επαρχία Χάμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τον Μάρτιο του 2011 πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία.