Πυροσβέστες, αστυνομικοί και άνθρωποι του ναού διακινδύνευσαν τις ζωές τους χθες το βράδυ για να διασώσουν ανεκτίμητα ιστορικά κειμήλια από τις φλόγες που τύλιξαν την Παναγία των Παρισίων.

Η δήμαρχος του Παρισιού με ανάρτησή της στο Twitter ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να σώσουν από τη φωτιά τα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το ακάνθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό που έφερε ο Λουδοβίκος ο Θ’, γνωστός επίσης ως Λουδοβίκος ο Άγιος, από τους Βυζαντινούς το 1238.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι Παριζιάνοι χειροκροτούσαν και επευφημούσαν τα πληρώματα της πυροσβεστικής, καθώς περνούσαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η Παναγία των Παρισίων (Notre Dame) αποτελούσε το «σπίτι» για πολλά θρησκευτικά κειμήλια αλλά και έργα τέχνης, όπως πίνακες από το 1600.

Χθες το βράδυ οι πυροσβέστες ανέφεραν ότι όλες οι προσπάθειες είχαν στόχο τη διάσωση των έργων τέχνης στον ναό και την αποφυγή της κατάρρευσης του βόρειου πύργου.

Ωστόσο, πολλοί ανεκτίμητοι θησαυροί, κυρίως μεγάλοι πίνακες, παραδόθηκαν στις φλόγες με τον κόσμο να προσεύχεται συγκινημένος τη δύσκολη αυτή νύχτα για την πρωτεύουσα της Γαλλίας.