Χαντ: Πρώτα Brexit, μετά η διαδοχή της Μέι

Πιέσεις στην πρωθυπουργό της Βρετανίας από βουλευτές των Συντηρητικών


ΚΟΣΜΟΣ
16:50
15/04/2019
Χαντ: Πρώτα Brexit, μετά η διαδοχή της Μέι
2
loading

Πρώτα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα αρχίσει ο αγώνας για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, τονίζοντας ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για την αποχώρηση είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στο BBC, από την Ιαπωνία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Θα υπάρξει χρόνος για όλες αυτές τις συζητήσεις για το κατά πόσο ο ένας ή ο άλλος είναι ο καταλληλότερος για την διαδοχή της πρωθυπουργού. Αλλά αυτό θα γίνει όταν η ίδια ανακοινώσει ότι θα φύγει και υπάρξει επίσημη αναμέτρηση για την ηγεσία».

Ο Τζέρεμι Χαντ, που φιλοδοξεί επίσης να συμμετέχει στην κούρσα για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, κλήθηκε να σχολιάσει πιθανή ηγεσία υπό τον Μπόρις Τζόνσον, προκάτοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως είπε, η διαφορά του ίδιου με τον Μπόρις Τζόνσον είναι ότι έχει έναν πολύ μεγάλο ρόλο να επιτελέσει ως υπουργός και αυτός είναι να φέρει σε πέρας τη συμφωνία για το Brexit, στο οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή. «Έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο που πιστεύει στο Brexit, και πιστεύουμε στο Brexit, άσχετα με το πώς ψηφίσαμε στο δημοψήφισμα, γιατί είμαστε δημοκράτες και πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες γι' αυτή τη χώρα, όποια επιλογή και να κάνει» είπε.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου θέλουν την παραμονή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος μέχρι το φθινόπωρο, εάν δεν καταφέρει να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία για την αποχώρηση, καθώς φοβούνται ότι οποιαδήποτε αναμέτρηση για τη διαδοχή πριν από την έγκριση της συμφωνίας θα μπορούσε να ενισχύσει τους υποψήφιους διαδόχους και υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντομινίκ Ράαμπ, και την δέσμευσή τους να ανοίξουν ξανά τη διαπραγμάτευση για την συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά, η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από άλλους βουλευτές του κόμματος, κυρίως εξαιτίας των συνομιλιών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με το κόμμα των Εργατικών για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο Brexit, οι οποίες συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα, παρά την διακοπή των εργασιών λόγω του Πάσχα. Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές αυτής της προοπτικής είναι ο πρώην υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, που προτείνει την αποχώρηση της Τερέζα Μέι και την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής τον επόμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τους Εργατικούς, ο Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι είναι πολύ πιο εποικοδομητικές απ' όσο πιστεύει η κοινή γνώμη. «Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς είναι λεπτομερείς και νομίζω πιο εποικοδομητικές απ' όσο πίστευαν οι άνθρωποι και απ' όσο περίμεναν και για τις δύο πλευρές. Αλλά δεν ξέρουμε εάν θα αποδώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη διαδικασία διαδοχής στο Συντηρητικό κόμμα, αυτή διεξάγεται σε δύο γύρους. Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, στον πρώτο οι βουλευτές ψηφίζουν τον ηγέτη της επιλογής τους ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους. Γίνονται πολλοί γύροι ψηφοφοριών στον καθένα από τους οποίους, ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται από τη διαδικασία, μέχρις ότου απομείνουν μόνο οι δύο επικρατέστεροι. Στο δεύτερο στάδιο υπάρχει ταχυδρομική ψήφος των μελών του Συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι τελικά επιλέγουν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους του προηγούμενου γύρου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Stateless

  Λέει ότι πιστεύουν στο brexit γιατί πιστεύουν στη δημοκρατία!!!!!
  Το ότι ούτε ένας βρετανός πολίτης που έχει γεννηθεί αυτόν τον αιώνα δεν έχει ψηφίσει brexit, δεν του λέει απολύτως τίποτα.
  Ωραία δημοκρατία!
  Να τη χαίρονται.

 2. avatar PanosGianaros

  To BREXIT θα αργήσει πολύ ,,,, πάρα πολύ , γιατί το διεθνές οικονομικό στερέωμα δεν μπορει να προβλέψει σε παγκόσμιο επίπεδο . . . . ποιό θα είναι το ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ αποτέλεσμα . . . !
  Κανένα λογισμικό , κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα , , , δεν τρέχει πρόγραμμα . . !
  Και θα το καθυστερήσουν . . . . για να σώσουν τα χρηματιστήρια και τις ξένες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία . . !
  Ποιός Γιούνγκερ , και ποιός Τόμσεν . . . . μπορεί να κάνει πρόβλεψη ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει