Ένα υπό ιρανική σημαία φορτηγό πλοίο «απέδρασε» μετά από εβδομάδες παραμονής του σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σρι Λάνκα υπό τον έλεγχο του πολεμικού ναυτικού της νησιωτικής χώρας, η οποία ενήργησε βάσει δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε μετά από προσφυγή της γερμανικής τράπεζας DVB Bank SE.

Το πολεμικό ναυτικό της Σρι Λάνκα την περασμένη εβδομάδα έριξε προειδοποιητικές βολές για να αποτρέψει την αναχώρηση του πλοίου MV Amina, αλλά αργά την Τετάρτη το πλοίο αναχώρησε υπό συνθήκες θαλασσοταραχής από τα χωρικά ύδατα της χώρας, δήλωσε σήμερα νομικός εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας.

«Εάν το πλοίο βρίσκεται πέραν των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές μας, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΟΗΕ, εκτός και αν το πλήρωμα του πλοίου έχει διαπράξει εγκλήματα στη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Σρι Λάνκα Κοσάλα Βαρνακουλασιρίγια. «Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και τους ζητήσαμε να σταματήσουν χωρίς όμως να λάβουμε καμία απάντηση, είχαν φύγει», είπε.

Το σκάφος έχει ναυλωθεί από την εδρεύουσα στην Τεχεράνη εταιρεία Rahbaran Omid Darya Ship Management, σύμφωνα με τα δημόσια μητρώα ναυτιλίας και τα στοιχεία εντοπισμού πλοίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για μια εταιρεία – «βιτρίνα» της ιρανικής IRISL, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, καθώς πιστεύεται ότι μεταφέρει όπλα, κατηγορία την οποία η ίδια η εταιρεία αρνείται.

Αξιωματούχοι της IRISL δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το πλοίο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία και δεν μπορούν να συζητήσουν το θέμα. Η Rahbaran Omid Darya Ship Management δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Το Amina MV τέθηκε υπό περιορισμό στη Σρι Λάνκα αφότου η DVB Bank εξασφάλισε δικαστική εντολή στις 12 Δεκεμβρίου από το Ανώτατο δικαστήριο του Κολόμπο για κατάσχεση του πλοίου, καθώς οι ιδιοκτήτες του είχαν κηρύξει στάση πληρωμών.