Ο λόγος που ένα άδειο μπουκάλι Coca Cola δημοπρατείται σε τιμή ρεκόρ

Η ιστορία πάει πίσω στο 1915


ΚΟΣΜΟΣ
11:02
11/04/2019
Ο λόγος που ένα άδειο μπουκάλι Coca Cola δημοπρατείται σε τιμή ρεκόρ
loading

Είναι ένα από τα αγαπημένα συνοδευτικά του φαγητού σε όλον τον πλανήτη. Η ίδια η εταιρεία, στην προσπάθειά της να κάνει πιο ελκυστικό το ήδη δημοφιλές προϊόν της, αναζητούσε το ιδανικό σχέδιο στις συσκευασίες που απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό. Ο λόγος για την Coca Cola

Αυτήν την προσπάθεια αφορά και η ιστορία που ακολουθεί. Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, σχεδιαστές και μηχανικοί προσπαθούσαν να δώσουν το τέλειο ντιζάιν για το γυάλινο μπουκάλι του αναψυκτικού. Το μοναδικό, γνωστό σε εμάς, πρωτότυπο (από αυτά που πετάχτηκαν) δημοπρατείται από τον οίκο Morphy Auctions στο Λας Βέγκας, αυτόν τον μήνα και αναμένεται να πιάσει τουλάχιστον 100.000 δολάρια.

Η ιστορία πάει πίσω στο 1915, όταν η Coca Cola Bottling Company, στην Ατλάντα, ζήτησε προτάσεις για μπουκάλι, απαιτώντας να συνοδεύονται και από δείγμα. Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, μια «πολυμελής επιτροπή εμφιαλωτών», από κοινού με τους δικηγόρους της εταιρείας, εξέτασε τις οκτώ προτάσεις που είχαν υποβληθεί. Επιλέχθηκε η πρόταση του Earl R. Dean της Root Glass Company, αλλά ο σχεδιαστής χρειάστηκε να κάνει πιο λεπτό το μπουκάλι που είχε σχεδιάσει, ώστε να είναι συμβατό με τα μηχανήματα εμφιάλωσης που χρησιμοποιούσε η εταιρεία αναψυκτικού.

Η Coca Cola προχώρησε σε δοκιμές, παράγοντας δοκιμαστικά μπουκάλια στα εργοστάσιά της στην Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια και το Τενεσί. Οι δοκιμές αποδείχτηκαν επιτυχείς, και τα δοκιμαστικά μπουκάλια πετάχτηκαν. Εκτός από αυτό που δημοπραττείται, και το οποίο φέρει ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 1915.

Το πώς και το γιατί επέζησε αυτό το μπουκάλι παραμένει μυστήριο, σημειώνει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Προετοιμάζοντας τη δημοπρασία, ο οίκος δημοπρασιών του Λας Βέγκας συμβουλεύθηκε τον ειδικό για αυτά του μπουκάλια, Ντένις Σμιθ, ο οποίος πριν από περισσότερα από 40 χρόνια διεξήγαγε «ανασκαφή» σε χωματερή στο Μπέρμινγχαμ της Αλαμπάμα, όπου το εκεί εργοστάσιο της Coca-Cola είχε πετάξει τα δικά του δοκιμαστικά μπουκάλια. Μάταια. Μόνον θραύσματα βρήκε.

Το πρωτότυπο που δημοπρατείται -μαζί και με ένα μοντέλο του 1933- εντοπίστηκε στη συλλογή ενός υπαλλήλου της εταιρείας, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί. Ωστόσο, δεν είναι το παλαιότερο δείγμα: σύμφωνα με το JustCollecting News, κυκλοφορούν ακόμη δύο από τα μπουκάλια του Earl R. Dean (τεμάχια πριν τη διεξαγωγή των δοκιμών). Το ένα φυλάσσεται στα αρχεία της Coca-Cola και το άλλο δημοπρατήθηκε το 2011 για 240.000 δολάρια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει