Δύο ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, δύο τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση που δέχτηκαν σήμερα ένα λεωφορείο και το συγκρότημα κατοικιών των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής Άιν Αμένας της Αλγερίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

Παρόλο που ένας από τους νεκρούς φέρεται ότι ήταν Βρετανός υπήκοος, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, ενώ άγνωστη παραμένει η ταυτότητα του δεύτερου θύματος. Ένοπλοι επιτέθηκαν σε λεωφορείο το οποίο είχε αναχωρήσει από το συγκρότημα για να μεταφέρει μια ομάδα εργαζομένων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου.

Οι δράστες απωθήθηκαν αρχικά από τους φρουρούς που συνόδευαν το λεωφορείο, αφού όμως προηγουμένως τραυμάτισαν έξι άτομα: δύο ξένους πολίτες, δύο αστυνομικούς και δύο φύλακες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου που μεταδόθηκε από το αλγερινό πρακτορείο APS. Οι υπηκοότητες των τραυματιών δεν έχουν διευκρινιστεί. Μετά την επίθεση το λεωφορείο μετέφερε τους τραυματίες στο Αϊν Αμένας.

Οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν κατόπιν προς τις κατοικίες των εργαζομένων, πολιόρκησαν ορισμένες από αυτές, μπήκαν μέσα και κατάφεραν να πιάσουν ομήρους τουλάχιστον 40 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλούς ξένους. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Watan οι όμηροι είναι 41 και σε αυτούς περιλαμβάνονται Αμερικανοί, Ιάπωνες, Γάλλοι και Βρετανοί υπήκοοι. Οι ισλαμιστές απαγωγείς τους έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο συγκρότημα.

Το υπουργείο δεν κατονόμασε την οργάνωση στην οποία ανήκαν οι δράστες. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση είναι πάνοπλοι και έφτασαν με τρία οχήματα «στο συγκρότημα κατοικιών της Sonatrach (σ.σ. η κρατική εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου) στο Τιγκαντουρίν, κοντά στο Αϊν Αμένας, που απέχει 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα» της Λιβύης με την Αλγερία.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και «έχουν λάβει όλα τα μέτρα» για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Λόγω της επίθεσης διακόπηκε η λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

(φωτογραφία αρχείου)