Μια νεοσύστατη ισλαμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Αλγερία και την απαγωγή 41 ομήρων, στην πλειοψηφία τους ξένων υπηκόων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισλαμιστών που μίλησε σε δύο μαυριτανικά μέσα ενημέρωσης, τα ANI και Sahara Media, η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα επειδή η Αλγερία επέτρεψε στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο Μαλί. Η στάση της Αλγερίας είναι «προδοσία απέναντι στο αίμα των Αλγερινών μαρτύρων που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του Γάλλου αποικιοκράτη», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος, που δεν κατονομάστηκε, είπε ότι «41 Δυτικοί υπήκοοι, μεταξύ των οποίων 7 Αμερικανοί, αλλά και Γάλλοι, Βρετανοί και Ιάπωνες» κρατούνται όμηροι. Οι πέντε από αυτούς βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο ενώ οι υπόλοιποι 35 κρατούνται στα καταλύματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα δύο μαυριτανικά MME, ο εκπρόσωπος ανήκει σε μια οργάνωση που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, τον επονομαζόμενο «Μονόφθαλμο». Ο Μπελμοχτάρ ήταν εδώ και πολλά χρόνια ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi). Η οργάνωσή του φέρεται να οργάνωσε την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο κοίτασμα φυσικού αερίου που εκμεταλλεύεται η αλγερινή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Sonatrach σε συνεργασία με τη βρετανική BP και τη νορβηγική Statoil στο Τιγκαντουρίν, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Αϊν Αμένας.

Από το Λονδίνο η BP ανέφερε ότι οι ένοπλοι παραμένουν στο χώρο που κατέλαβαν νωρίτερα. «Η επαφή με την περιοχή είναι πολύ δύσκολη αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι οι ένοπλοι συνεχίζουν την κατάληψη στις εγκαταστάσεις του Αϊν Αμένας», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για θύματα από την επίθεση. Αλγερινές πηγές ωστόσο ανέφεραν ότι από την επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ένας Βρετανός και ένας Γάλλος.